БСП в Казанлък с най-ниска активност на вътрешнопартийния референдум, най-силни от областта са в Опан

Социалистите в Старозагорска област масово гласуват на вътрешния референдум, който БСП организира днес сред членовете си, допитвайки се до тях за президентските ибори. Широка лява коалиция искат те, според резултатите до момента

Дали столетницата да се яви със своя двойка на вота за президент и вице или да участва с тандем, издигнат от широка лява коалиция, решават днес всички членове на партията. Допитването бе инициирано от Корнелия Нинова веднага след избирането й за председател на БСП.

Към 18:00 часа тази вечер данните от референдума сочат, че най-активни са социалистите от община Опан. Очевидно организацията им там е стегната, защото вота си са дали 99,3%.

Най-ниска активност бележат гласуващите членове на столетницата в Казанлък-само 61,9% са уважили допитването. Въздържанието да отидат до партийната урна на част казанлъшките социалисти не е изненада, тъй като кондицията на организацията, водена от Николай Терзиев, е раздирана от скандали месеци наред и за никого не е тайна разцеплението, което той не можа да овладее.

Навсякъде по общините от областта повече от 80% от хората с червени партийни книжки са регистрирали мнението си. Все още не са ясни резултатите от три общини-Стара Загора, Раднево и Братя Даскалови.

82% от социалистите в областта продпочитат БСП да се яви на президентските избори с двойка, издигната от широка лява коалици, става ясно от обработените протоколи. Едва 16% от тях държат партията да отиде на вота самостоятелно.

Мнозинството, очевидно, дава мандат на Корнелия Нинова да стратира преговори с леви формации и партии, както и с организации, извън партийния регистър.

Най-недолюбвани за евентуални партньори на столетницата според членовете й са ДПС и НФСБ. Движението е получило отрицателен вот от 59%, „Фронта“ 53%. Атака не е харесвана за коалиция от 43%, а ВМРО от 40% от червените.

Шанс за разширавяне и отваряне на БСП към сходни партии дават партийните й членове. 62% от тях смятат, че трябва да има коалиционно сближаване с АБВ, по 37% са преценили, че обединението с Атака и ВМРО са неоходими.

Сероизен процент-50, от гласувалите на вътрешнопратийния референдум в областта, е отчетен в полза на коалиция с Движение 21 на Татяна Дончева.

Едва 6 са процените на твърдото мнение, че столетницата си е самодостатъчна и трябва да отиде на президентския вот със свои кандидати, без да търси външнопартийно обединение.

Резултатите до момента в областта дават два знака: че 70% от организациите са активни и жизнени, способни да участват в интензивен политически живот. И факта, че на първата дама на БСП Нинова се делегират права и задължения да потърси път чрез диалога към формации, откъснати по-рано от целостта на столетницата и да сондира с тях бъдещи действия в широка лява коалиция.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram