Бойко откри пречиствателната станция минути, след като 8 села останаха без вода

Премиерът Бойко Борисов откри модернизираната пречиствателна станция на Казанлък след успешното финализиране на най-мащабния проект в общината за 22 695 646 лева.

Съоръжението се намира край село Овощник, а строителството му е започнало през 80-тте години на миналия век. Близо 80 000 трябва да усетят ефекта.  Значително е намален на разходът за енергия, ще бъдат отстранени вредните азот и фосфор, твърдят от администрацията в града.

Борисов, по предварителни съобщения от пресцентъра на Община Казанлък, трябваше да бъде на съоръжението и да среже лентичката днес в 12:00 ч., но внезапно и в последния момент визитата му се отложи за 17:00 часа. Официално обяснение не последва за корекцията в програмата. Премиерът закъсня 50 минути, наложи се множеството, част от което докарано специално с автобус от Казанлък, да чака под жежкото слънце. Междувременно от ВиК в днешния следобед неочаквано уведомиха гражданството, че „ще бъде нарушено водоподаването” на цели осем села от община Казанлък и посочиха като причина авария по дунавския водопровод.

Така, докато пристигне Борисов, осем селища се оказаха без вода, а работещи в сектора ВиК обясниха под сурдинка, че смяната на часа на идването му и „аварията” не са случайни. Рискът министър-председателят да попадне в непредвидена ситуация да открива модерна пречиствателна станция, в която да се вливат точно в този момент отпадъчни води от тези села от т.нар.юго-западна дъга, без да е ясно какви аромати ще носят, бил проконтролиран за всеки случай. Гарантирано било от организаторите на ритуала по откриването-Община Казанлък, че Борисов няма да изпадне в конфузната ситуация да реже лента в смрад. Според запознати хора от бранша, работещи в „Арсенал” се прибират по домовете си в тези села и започват да разходват вода, тя пък щяла да се влее в пречиствателната станция и да развали церемонията, отложена за 17:00 ч. Това била и реалната причина да „ъзникне авария” и да бъде спряна водата в селата Копринка, Бузовград, Розово, Кънчево, Черганово, Ръжена, Ягода и в самия Овощник, домакин на голямото откриване.

Към присъстващите, преди да резне лентичката, Бойко Борисов заяви:

„Случи се това, което сте си пожелали, което сте благословили в селото Овощник. Винаги съм казвал, екологията е нещо важно и за туризма и за здравето. Това което са ми разказвали за тази станция-да ви носи здраве.

Десетки милиони се вливат в градове и села, никога не трябва да забравяте, че година и половина беше нулева година за тая държава. Ако една фирма, едно предприятие го затвориш за една година, то ще фалира.

Ако това не го бяха блокирали, ние щяхме да го открием преди една година. Нямаше да е предизборно.

Където и да тръгна, все пари искат. Влади Горанов вика: „Моля, не обещавай повече. На лимитите сме.” Това, че събираме повече пари изнервя колегите. Тези пари отиват за това, което правим. Те са видими. След мене десетки години ще я ползват. Да продължаваме напред, защото програмния период изтича, трябва до края на годината да минем 94-95%  усвояемост от еврофондовете. По програма „Екология” вчера мина на Министерски съвет дофинансирането на проектите, стягайте се до края на годината да ги завършим.”

11994394_899015213481101_624660823_nIMG_1336

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram