„Ако си творец, няма значение какъв си!“

Фотоизложба на хора с психични проблеми под мотото „Ако си творец, няма значение какъв си!“ отвори врати във фоайето на Община Стара Загора. Изложбата е организирана от Сдружение „Приятели на хора в неравностойно положение“ и Информационния център за психично здраве към Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“.

Снимките са дело на двайсетина столичани, които чрез фотоизкуството търсят своето място под слънцето и начин за вписване в живота. Фототворбите са и протегната ръка към околните, която казва: „Не се страхувайте от нас! Ние сме като вас, вълнуваме се от същите неща, от които вие се вълнувате, красивото за вас е красиво и за нас!“

Д-р Антония Тодорова началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ откри изложбата, като изрази задоволството си, че „само ден след Световния ден на психичното здраве и Стара Загора има възможност да изрази подкрепа и съпричастност към хората с психични проблеми“. „Фотоклуб Приятели“ е социален проект в помощ на фотографите с такива заболявания. В сдружението са обединили усилия роднини, близки и приятели на хора с психични проблеми, които работят за това те и всички около тях да живеят без страх от утрешния ден и да бъдат равноправни членове на обществото. Председателката Радка Атанасова представи експозицията и посочи, че основната й цел е да се популяризира творчеството на хората с психични заблявания и да се повиши обществената чувствителност към тази група.

Тя съдържа над двайсет платна, които издават богатата творческата палитра на фотографите и проницателния им поглед върху света наоколо. Сюжетите са най-разнообразни – улицата, градът, хората, природата. Те обаче не са само реалистично пресъздаване на предметната действителност или израз на чувството за красота, а търсене на вътрешния смисъл, скрит зад формите и багрите.

Изложбата ще остане до 25 октомври. Фотосите могат да бъдат закупени благотворително.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram