Обновените сгради на четири казанлъшки училища откриха в Деня на българската община

Обновените сгради на четири казанлъшки училища – ОУ „Мати Болгария“, ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“, ОУ „Н. Вапцаров“ и Г „Петко Стайнов“ бяха открити в Деня на българската община – 12 октомври.Ремонтните дейности по тези училища са проведени в рамките на проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения от Казанлък“, по ОП „Регионално развитие“, схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна инфраструктура в градските агломерации“, проект по който бяха ремонтирани и още други три училища – ПМГ „Н. Обрешков“, и основните училища „Г.Кирков“ и „Чудомир“. Проектът стартира на 13 декември 2010 година , а стойността му е стойност 3 566 992,58 лв, от които 85% са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 15 % са от бюджета на община Казанлък. Съпричастни на празника на своите връстници бяха учениците от ФА „Гъдулица“ на музикалните паралелки СОУ „Екзарх Антим Първи“ с ръководител Димитър Гайдарова и децата от ВГ „Искрица“ към НЧ „Искра“ с ръководител Стефка Денева.

Сред официалните гости на събитието в четирите училища бяха кметът Галина Стоянова, зам. кметовете Лилия Цонкова и Даниела Коева, гл. Архитект на Общината, директори на дирекции, екипът разработил и реализирал проекта.

Директорите на ремонтираните учебни заведения обещаха, че с чувството на грижовни стопани ще поддържат обновените сгради .

С реализацията на този проект 3353 ученици, обучаващи се в 7-те казанлъшки училища ще бъдат облагодетелствани след ремонта от подобрената образователна инфраструктура. В рамките на проекта е подобрена 26 525 кв.м. разгърната застроена площ образователна инфраструктура. От обновяването на сградите се постига икономия на енергия в рамките на 2110 мегават часа, намаляват се и емисиите на парниковите газове. При реализацията на проекта са създадени 44 нови временни работни места. От Общинска администрация обмислят и варианти за обновяване на сградите на други две училища в града – основните „П. Хилендарски“ и „Кулата“

Със средства от общинския бюджет в рамките на 450-60 хиляди лв. в момента се ремонтират Детският комплекс в Казанлък, една детска ясла и една градина, стартира и проект за енергийна ефективност на МБАЛ „Хр. Стамболски“ .

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram