С популизъм и омраза няма да помогнат на България. Трябва държавност!

Д-р Тунджай ЙОЗТЮРК е роден в Пловдив през 1978 г. Завършил е Медицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Има специализация по „Офталмология“ и „Здравен мениджмънт“ в Софийския университет. От 2010 г. работи в Стара Загора и Казанлък като специалист по очни болести. Семеен, с едно дете.

И на двата парламентарни избора тази година бе избиран за народен представител от ДПС и беше втори в листата на партията с кандидати за депутати. Преди това в Общински съвет-Стара Загора бе два мандата общински съветник. През 2013-2014 г. д-р Йозтюрк бе зам. областен управител на Област Стара Загора.


– Д-р Йозтюрк, здравната система отново е подложена на изпитание. Вие като лекар какво смятате, че трябва да се направи, за да бъде овладяна новата здравна криза?

– За огромно съжаление, не бяха направени много от нещата, които трябваше да се случат, за да може да се посрещне и управлява адекватно очакваната от всички през последните няколко месеца здравна криза.

Служебните министри имаха около шест месеца ценно време, което пропиляха

Неизвестното винаги е плашило хората и в тази връзка адекватното информиране на населението на разбираем за него език е от огромно значение. Какво имам предвид: по-подробната информация, както за самия коронавирус, така и за ваксините като механизъм на действие, т.е. какво те правят с нашия организъм и защо са толкова важни, можеше да промени отношението на съгражданите към ваксинационния процес. Но заради липсата на това, какво се случи: ние отново успяхме да изкривим дебата и, вместо да обсъждаме какви предимства дава ваксинирането, започнахме несъществения дебат на кой производител ваксината е по-добра от другите, какво ще предизвика тя след години, забравяйки, че кризата трябва да се овладее днес и сега. Поради водената неуспешна кампания от Министерството на здравеопазването, започнахме да подаряваме и препродаваме дългоочакваните от всеки един български гражданин ваксини, докато през това време голяма част от европейските държави достигнаха средни нива на ваксинирано население от около 75-80%. За да бъде овладяна новата здравна криза и да се намали натискът върху здравната система и колегите медици, работещи в нея,

е необходимо драстично увеличаване на броя на ваксинираните у нас, както и спазване на мерките

свързани с носене на лични предпазни средства (маски), лична хигиена, дезинфекция и спазване на социална дистанция.

 – Какви са другите приоритети в областта на здравеопазването и социалната сфера, които ПП ДПС има в програмата си?

– На първо място бих искал да отбележа, че експертите на Движението за права и свободи са едни от най-подготвените в сферата на здравеопазването и на социалната политика. Напоследък все по-явна става нуждата здравната и социалната системи да бъдат решително модернизирани.

Програмата на ДПС в сектор здравеопазване е с ясно изразени цели от десетилетия. Човешкият ресурс е един от най-големите проблеми на здравната ни система. Трябва да се направи всичко възможно младите хора да са достатъчно мотивирани, като специализациите бъдат максимално улеснени и добре финансово мотивирани. Необходимо е да бъдат възстановени структурните връзки в системата между болничната, извънболничната и спешната помощ, за да функционират като единна система.

Усилията ни трябва да бъдат съсредоточени върху промоцията на здравето, профилактиката и превенцията на заболяванията

продължителното лечение, хосписите. 

Ранната диагностика на социално значимите заболявания и преодоляването на териториалните дисбаланси в системата са изключително важни, за да има неограничен достъп до адекватна здравна грижа. Демонополизация на здравната каса за по-голяма прозрачност и качество.

Едни от сериозните проблеми, характеризиращи системата на услугите в България, са: недостатъчният брой превантивни социални и здравни услуги за възрастните и хората с увреждания; липса на отговарящи на потребностите здравни и социални услуги в домашна среда, както и липсата на финансиране на дейностите по долекуване и продължително лечение.

Има нужда в законодателството да съществува отделна дефиниция на дългосрочната грижа и услугите за предоставяне на такава

както и официална класификация на лицата, които имат право на този вид грижа. Дългосрочната грижа е дефинирана по различен начин в страните-членки на ЕС. Тя отразява различията в продължителността на грижите, обхванатите ползватели на услугите и често трудната за определяне граница между предлаганите медицински и социални услуги. Дългосрочните грижи съчетават широк набор от медицински и социални услуги за хора, нуждаещи се от помощ при основни ежедневни дейности поради хронични физически или психически увреждания. Тези грижи често се извършват поне отчасти от непрофесионалисти, като например роднини или приятели. В България това се осигурява от две отделни системи – системата за социални услуги и системата на здравеопазването, разпределяйки различно отговорностите. Според нас, има два важни за решаване въпроса: първо – тежката процедура на индивидуалната оценка на потребностите, при определянето на финансовата за тях подкрепа, и второ – по отношение на  структурирането на Агенцията за хората с увреждания.

– Вие бяхте народен представител в последните две народни събрания. Какви са най-важните поуки от работата им? А също и постигнатото, тъй като важни предложения на ПП ДПС, бяха приети в 46-ото НС?

– Съставянето на правителство се оказа сериозно предизвикателство и невъзможно начинание за онези, които нарекоха себе си „новите парти“и или „партии на промяната“ и бяха част от последните две Народни събрания. Основните причини за това бяха предварително прокараните разделителни линии и разрушени мостове, както и липсата на диалог помежду им.

В 46-ото НС участвахме много активно в актуализацията на държавния бюджет

По предложение на ДПС бяха гласувани по 120 лв. за българските пенсионери за месеците октомври, ноември и декември. Ще бъдат актуализирани пенсиите с дата 25 декември 2021 г. Осигурени са средства за борба с Ковид-19 кризата – 100 млн. лв. за българските общини, 85 млн. лв. за земеделските производители, 70 млн. лв. за туристическия бранш, 15 млн. лв. за университетите, 40 млн. за пътническите превози, 15 млн. лв. за отдалечените райони за подобряване на пътническите услуги и 60 млн. лв. за авиопревозвачите…, с цел подкрепа за българските граждани и за бизнеса.

– Вашият личен приоритет и кауза за област Стара Загора като кандидат за народен представител от Старозагорски избирателен район?

– С нашата кандидат-президентска двойка – Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, ние от ДПС правим заявка за нова национална цел, а именно –

достигането на средноевропейските доходи!

Същото важи и за Старозагорска област чрез нашата ПРОГРАМА ЗА УСКОРЕНО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ, ОСНОВАНО НА ЗЕЛЕНАТА ИКОНОМИКА – „Чиста енергия, чиста вода, чист въздух, чиста храна“, ДИГИТАЛИЗАЦИЯ, ВИСОКИ И ВОДОРОДНИ ТЕХНОЛОГИИ. Не на последно място и ВКЛЮЧВАНЕТО НА СВОБОДНИТЕ И АКТИВНИ ГРАЖДАНИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА.

Като лична кауза се ангажирам да имам еднакво отговорно отношение към всички потребности на региона. Високотехнологично и иновативно здравеопазване, ориентирано към нуждите на работодателите и на бизнеса образование, запазване на региона като енергийното сърце на страната и съхраняване на максимална трудова заетост на работещите в Маришкия басейн, както и създаване и развитие на индустриални зони в региона, са част от тези потребности.

– Каква кампания ще води ДПС в област Стара Загора?

– ДПС ще води позитивна кампания в Стара Загора, както винаги досега! ДПС не сме партия, която се конфронтира и за която властта е самоцел. Не. Ние залагаме на честност, откритост и прозрачност в отношението си към българските граждани. Листата е истински „букет“, ако мога така да се изразя, и е съставена основно от млади, образовани и успешни в своите сфери хора. Зам.-председателят на ДПС Халил Летифов отново е водач на листата на партията в 27-ми Старозагорски изборен район за предстоящите парламентарни избори. Той е втори и в листата на партията в Благоевград.

На второ място в старозагорската листа съм аз, д-р Тунджай Йозтюрк, а трети е Шендоан Халит, председател на областната организация на ДПС-Стара Загора.

Цялата листа е от хора с енергия и хъс за работа

които в същото време осъзнават реално ситуацията, в която се намира страната ни, и които имат знанията и уменията да бъдат отговорни и да работят за България, да работят за държавността.

– Какви са очакванията Ви от изборите, какво бихте казали на избирателите, които за трети път тази година ще дадат своя глас?

– Изборите за Президент и Парламент на 14 ноември са изключително важни за Държавността! Надявам се на активното участие на всички български граждани, които имат право да гласуват. Защото самопровъзгласилите се за „партии на промяната“ в 45-ото и 46-ото НС се оказаха партии на подмяната. Те омаловажиха вота на избирателя, който ги избра и изпрати в парламента, за да съставят правителство и да управляват държавата. Те се провалиха цели два пъти. И сега отново искат избирателят да им гласува същото доверие. Това е несериозно. Всички бяхме свидетели на това, че с популизъм и омраза нищо градивно не се постига.

Искрено се надяваме в новия парламент да има по-малко злоба и омраза, повече разум и диалог

за да може да се състави редовно правителство.

Повече от 30 години ДПС е гарант за правата и свободите на българските граждани, като неизменно отстоява принципите, залегнали в устава й. През последните месеци сме свидетели на действия, провокиращи разделение, омраза и тежък популизъм в обществения и политическия живот. С издигането на нашата кандидат-президентска двойка – Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, ние от ДПС правим заявка за именно такава президентска институция, която да обедини обществото и да се сложи край на политиката на юмрука и разделението.

Време е България да има президент и вицепрезидент, олицетворяващи единението на нацията!

Желая успех на всички участници в президентските и парламентарни избори!

Нас, кандидатите за народни представители от ДПС, както и кандидат-президентската двойка Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, можете да подкрепите на изборите през ноември с номер 17 в бюлетината – „За ДЪРЖАВНОСТТА“ и „За ЕДИНСТВО на НАЦИЯТА“.

NBP.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram