Дженал, розите и нейните мечти

Млада, усмихната, изпълнена с енергия и желание за работа – това е Дженал Ниази Топалова, седма в кандидат-депутатската листа на ПП ДПС в Стара Загора.

Дженал е родена в Стара Загора, но живее в сърцето на розовата долина – село Търничене. Бакалавър е по история и педагогика в Софийския университет, магистър по бизнес администрация, мениджмънт и лидерство в Нов български университет.

През 2017 г. завършва курс за управление на сватбена агенция, аранжьор и флорист. След 8 години престой в София, решава да се завърне в родния си край.

„Истината е, че ароматът на цъфналите рози винаги ме е карал да се връщам в родното ми място“, казва Дженал.

През 2018 г. наред с организирането и декорация на сватби и събития, решава да се регистрира като земеделски производител и да продължи семейния бизнес с розите. Във времето на розобера отговаря за около 80 дка рози и много добре знае цената на този труд.

Днес Дженал Топалова е и общински съветник в Павел баня. Тя председателства  комисията по образование, здравеопазване, култура, социални дейности и проблеми на малцинствата. „Наричам себе си щастливка, защото се занимавам с 3 различни неща, те ме изпълват с удовлетвореност и радост. Щастлива съм, че работя това, което ми харесва и ме вдъхновява“, казва с усмивка младата жена.

Дженал е член на младежката структура на ДПС от 6 години. Впечатлена е от работата на Шандоан Халит, Мехмед Зейнел, както и на водача на листата в Старозагорски избирателен район – Халил Летифов. „Тези хора  имат огромна роля за моето „присъствие“ в партията. Всъщност, точно те ми  вдъхнаха  кураж, че мога да използвам своите качества и енергия, за да бъда полезна на хората“, казва Топалова.

– Госпожо Топалова, кои са проблемите на Община Павел баня днес?

Две години след избора на новия кмет на общината – Иса Бесоолу, проблемите в общината започнаха постепенно да се разрешават. В рамките на тези 2 години се направи много в областта на инфраструктурата, стартира се цялостна подмяна на ВиК мрежата в населените места, реши се проблемът със сметосъбирането, обновиха се детските градини, работи се  в полза на хората.

Един съществен проблем, който, благодарение на кмета Бесоолу, водача на листата ни Халил Летифов и ръководството на ДПС в лицето на настоящия кандидат за президент Мустафа Карадайъ, бе решен, е цялостният мащабен ремонт на пътя Горно Сахране – Павел баня. Един ремонт, който не е правен от 50 години. Този път е изключително важен, защото свързва подбалканския републикански път I-6 (Бургас – София) с Павел баня и населените места в общината. В същото време целият участък е важен и защото път II-56 практически свързва Северна с Южна България и се ползва от пътуващите, които преминават от гр. Шипка през гр. Павел баня, за да достигнат до гр. Пловдив. Сега започна изкърпването на дупките по пътя Павел баня – Турия, защото в правомощията на кмета Бесоолу е само това, макар пътният участък да има нужда от цялостно асфалтиране, за което пък отговарят АПИ. Ако трябва да обобщя обаче, като цяло, проблемите в Павел баня са тези, които има във всеки един район на страната – пътища, канализация, необходимост от ремонти и изграждане на нова инфраструктура. В същото време, развитието на туризма в общината дава възможност на хората да си намерят бързо работа, дава им добри възможности.

– Как се случи, че станахте част от кандидат-депутатската листа на ПП ДПС?

– Да бъда част от листата дойде по предложение на моите колеги – общински съветници. Те издигнаха кандидатурата ми. Аз приех, защото смятам, че мога да работя с хъс и да продължавам да помагам на хората от моя район. Ние, от ДПС сме доказали, че ни е грижа за проблемите на хората. Поддържаме непрекъснато диалог с избирателите си, чуваме проблемите им и работим за разрешаването им.

– Какви са проблемите в сектор розопроизводство днес?

Розите са част от детството ми. Още от трети клас тръгнах да бера рози с баба ми. Семейството ми се занимава с розопроизводство от 18 години. Реших да бъда самостоятелна в бизнеса, отглеждам малко над 30 дка рози. Заедно с насажденията на родителите ми, се грижим за 140 дка роза дамасцена и алба. Рискът в този бизнес е голям. През последните години работната ръка е проблем, все по-трудно е да се намерят хора. Необходими са ни поне 50-60 розоберачи на сезон, за да изпълним изискванията на розоварната да доставим навреме събраната реколта. Тази година голямата част от печалбата дадохме, за да покрием плащанията към работниците. Имахме много трудни дни, в които оставах сама, без розоберачи. С цената за бригадирски и транспорт, плащането ни към работниците стигна до 1,30 лв/ кг розов цвят.

Ковидът, влошената пазарна обстановка, ниската изкупна цена възпрепятстваха развитието на бизнеса. Много колеги са на ръба и може би ще се откажат от този бизнес. Все пак имам надежда, че ако изчакаме бурята да отмине, може би ще изгрее слънце и нещата ще се подобрят. Ако всички се отчаем, цялата история с розите ще остане само една легенда!

– И все пак кой е основният проблем в бранша?

 

– Основният проблем при розопроизводителите е влошената пазарна оценка, липсата на адекватна цена за изкупуване на розовия цвят. Факт е, че некоректни фирми влошиха качеството на българското розово масло с цел по-високи печалби и по този начин понижиха реномето на българските производители. Странно, че никой не говори за този проблем. Стигна се до там, че големите компании – потребители на розово масло вече не се доверяват на българските лаборатории, а искат сертификати за качество от чужди, независими лаборатории.

Държавата липсва като гарант на качеството на българското розово масло. Виждаме липса на райониране. Розовата долина е била център за отглеждане на етерично-маслени култури, защото тук се произвежда най-качествено масло. Държавата трябва да подкрепя различни култури, традиционни за отглеждането им райони, с цел да се запази препитанието на хората и качеството на продуктите, да направи всичко възможно, за да  повиши  конкурентоспособността на тези сектори.

– Какво предвижда ДПС за решаване проблемите на хората от бранша?

– На първо място искаме да включим земеделските стопани да участват при взимане на решения относно политиките, които ги касаят. Досега това не се прави ефективно. Това, че  не ни включват в решенията, касаещи бранша,  прави  неадекватни тези решения.

  След това е изключително важно да се намали административната тежест. За съжаление, до сега всеки път, когато някой каже, че ще намали административната тежест, всъщност усложнява процеса значително. Именно затова тази реформа може да бъде извършена единствено от наши специалисти и експерти.

Не на последно място, трябва да има специално отношение към семейните и малките стопанство. Нещо, за което всички говорят, но резултатите винаги показват нещо обратно.

Най – лошото е, че нашата държава все още не е взела решение за това, кои стопанства всъщност са приоритет за развитие. В това отношение държавата няма ясни позиции. Липсата на тази визия не дава възможност за целенасочени решения и политики.

– Доколко промените в Закона за маслодайната роза решиха проблемите на розопроизводителите?

– Единственото положително от закона е, че се подписват договори между розопроизводителите и розоварните, с които гарантират, че ще изкупят нашата продукция. Това е стъпка напред, но не достатъчна.

– Ако станете депутат, какви ангажименти ще поемете към хората от региона?

На първо място ще бъда онова звено, което предава проблемите на хората към тези, които са на власт. Ще съдействам за решаване на тези проблеми. Ще бъда полезна с експертизата си в областта на селското стопанство и политиките към младите хора в малките населени места. Сигурна съм, че колкото повече хора подкрепят мен, моите колеги и моята партия, толкова по-добре ще живеем утре. Ние сме тези, които знаем, можем и ще го направим в името на единството на нацията!!!

 Ще се боря за това проблемите на розопроизводителите да стигат до тези, които са на власт и да бъдат решавани. Ние не искаме много. С минимална подкрепа от страна на държавата, ще успеем да запазим това богатство, с което страната ни се гордее по целия свят.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: divident.eu

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram