Кристиан Вигенин за бюджета: Няма да има корупция. Всеки лев ще отива по предназначение

Голяма част от нашите предизборни обещания ще бъдат реализирани, увери заместник-председателят на БСП

„Имаме основания да сме доволни от този бюджет. Това е най-социалният бюджет на България, най-малко за последните 15 години. Над 20 млрд. лв. са социалните разходи. Голяма част от нашите ангажименти, които сме поели в нашата предизборна платформа, или се реализират, или предстоят да бъдат реализирани.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник председател на БСП в предаването „Студио икономика“ по БСТВ.

Вигенин подчерта, че това не е бюджет, който със заеми плаща социални разходи, каквито критики са се чули. „Всичко, което е свързано със социалната сфера са реални средства. Заемите, които са предвидени, са единствено за капиталовите разходи и големите инвестиции, които предстои да бъдат направени, а те са два пъти повече, отколкото през миналата“, обясни той.

По думите на социалиста се увеличават на практика всички социални плащания –  минималната заплата и пенсиите растат, увеличават се средствата за майките с деца, за първо, второ и трето дете, за социалните асистенти. Детските градини и ясли ще бъдат безплатни.

„Увеличаването на доходите на хората никога не е достатъчно, но това не е еднократен акт, а ще продължи през всичките 4 години“, отбеляза Кристиан Вигенин.Той каза още, че в бюджета са планирани средства за довършване на болницата в Ямбол, а с актуализацията през юни ще се осигурят средствата и за нейното оборудване. „Имаме амбицията до края на годината всичко да е готово. Ще бъде прецедент от много години – нова държавна болница“, изтъкна заместник-председателят на Народното събрание.

„Няма да има корупция. Всеки лев, който минава през бюджета, ще отива по предназначение. Край на обръчите от фирми, край на уредените обществени поръчки, край на източването на средства. Пресичането на тези канали вече се вижда в този бюджет“, категоричен бе Вигенин.

Заместник-председателят на Народното събрание коментира и темата за отношенията на България с Република Северна Македония: „Опитът да се нормализират отношенията, да създадем атмосфера, в която и трудните въпроси да могат да бъдат решени, ще среща съпротива – и отвътре, и отвън. Ще има сили, най-вече в Северна Македония, които няма да искат условията на България да бъдат изпълнени. В момента в двете държави има нови правителства и се отваря един прозорец, който дава шанс да се направи опит. Ако сега не успеем, сигурно години напред ще бъде блокиран процесът.“

Според него няма как българската страна да се съгласи да се замрази работата на историческата комисия. „Напротив, очакване да се активизира дейността на тази комисия и да се направи всичко възможно да могат да се вземат решения в нея. Да, ще отворим максимално сътрудничеството във всички останали сектори, но това не е вместо усилията в тази комисия по исторически и образователни въпроси“, каза още Кристиан Вигенин.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram