ДПС и Карадайъ – кампания на макс обороти

На три основни стълба е изградена кампанията на ДПС – послание за бъдещето, в което задължително трябва да се търси диалог и съгласие; оценка за ситуацията днес като „криза на държавността“; и признание за заслугите на ДПС към демокрацията.

И ако има нещо, което да прави силно впечатление в тази предизборна кампания, то е адекватното поведение на ръководството на ДПС, водено от председателя Мустафа Карадайъ, подчинено на изстраданото: Стига разделение, стига червени линии. И смисленото им говорене: Страната е в разруха и за спасението трябват усилията на цялото общество.

Вече десет дни Карадайъ и основният лъч на Движението обикалят страната под мотото: „Днес има играчи, които стоят на политическия терен с омраза и разделение. На това трябва да се сложи край. Държавата се нуждае от стабилност. Всички знаят, че без ДПС във властта не може“. Карадайъ е категоричен, че след изборите на 2 октомври патовата ситуация, създадена от вота на избирателя, ще принуди политиците да осмислят опасността, пред която ще бъде изправена държавата, и ще ги накара да се откажат политиката на „червените линии“.

С ДПС НЕ ИСКАТ, БЕЗ ДПС НЕ МОГАТ

Карадайъ и екипът му правят кампания на макс обороти – от врата на врата, от село в село, от град в град – влизат в махалите, говорят директно с хората, пълнят залите там, където имат силни структури. Всеки ден по 5-6 срещи, в които се опитват да вдигнат емоционалния патос за предстоящия вот. Движението показва организационна стабилност и живи организации с много млади хора. Срещите с ръководстото носят на някои места дори празнична еуфоричност.

Политическите речи на Карадайъ не са сковани и монотонни. Напротив! Той изкусно „танцува“ върху цялото пространство на човешките емоции – от спокоен разказ, през гневен тон до категоричност в обосноваването на целите и политиките на партията.
Усвоил е способите на атрактивното говорене с аудиторията, държи вниманието ѝ на фокус и така я прави съпричастна към политическия диалог. И води откровен разговор, без да спестява неудобните истини: „Всички, включително ГЕРБ, казват: „Не искаме с ДПС“. Но дали това е така? Говорят го пред камерите, а когато микрофоните ги няма, чукат на вратата на ДПС. Всички знаят, че без ДПС не може, защото в ДПС са експертизата, опитът и ключът за решаване на кризите. Затова без ДПС няма нормалност в политиката и такива продажници ги гонете, за да се обединим и да сме заедно!“. Казва го на младите в Шумен. И не пропуска да им заръча – да не спират да се образоват, да бъдат амбициозни и находчиви, „защото в техните ръце е бъдещето на България“.

РОД, РОДИНА, МИР

Доста умело Карадайъ внушава на избирателя на ДПС неговата отговорна мисия пред Родината, заложена в генетичния код на Движението от неговия създател д-р Ахмед Доан: „Ние имаме мисия – да пазим целостта, мира, стабилността и сигурността в нашата Родина. И заедно да бъдем гарант и защитници на демокрацията в България„. Всъщност никоя от другите партии (освен „Възраждане“), които в момента са на политическия терен, не говори за тези базисни понятия, които са в постамента на всяка нация: род, родина, мир. Не само в тази кампания, но и в годините назад ДПС целенасочено и неотменно възпитава избирателя си в любов към Родината и уважение към държавата.

МИНАЛОТО – В ПОМОЩ НА НАСТОЯЩЕТО

Като никоя друга партия ДПС се гордее със своето минало, със създателя си и не пропуска да отбележи заслугите му към демокрацията в страната. Така ръководството на Движението и специално Карадайъ поддържат жива историята на формацията, възпитават младите в уважение към това, което са постигнали техните бащи. Докато при другите партии миналото отдавна пречи, (дали заради идеологически наслагвания, дали заради негативи, понесени от властово участие), ДПС прави всички възможно и успява да направи от миналото си принадена стойност към настоящето.

В това отношение Карадайъ е добър учител – знае кога, как и пред кого да върне лентата назад: „Трябваше да създадем онези нормални икономически условия, да имаме достоен живот, онзи стандарт на живот, за да няма нужда да търсим препитание в чужбина. За това още 1991 година нашият почетен председател д-р Ахмед Доган начерта приоритетите на България. Каза: „Мястото на България е в Европейския съюз, но пътят към ЕС минава през членството в НАТО.“ Тогава другите партии не бяха съгласни, положихме много усилия, за да стигнем до съгласие на политическите сили за членството в НАТО. Много труден път“.

ЕС И НАТО – ЖАЛОНИ ЗА НОРМАЛНОСТТА

В кампанията Карадайъ обича да разказва в подробности как страната ни е подала заявленията за членство в ЕС и НАТО, и как сме влезли в двете организации, когато ДПС беше в управлението на страната. Прави го заради младите, пред които чертае европейско бъдеще за реализация, и заради по-възрастните – да има с какво да се гордеят пред децата си: „Поставихме България на релсите да се развива ускорено. На ценностно-политическия избор, който НИЕ направихме. И НАТО, и ЕС са ценностни съюзи – без демокрация няма как да бъдем членове на НАТО и ЕС. Затова, като докарахме демокрацията в България, за ускореното икономическо развитие сложихме страната на релсите на НАТО и на ЕС“.

Категорично и без никакви условности на електората на ДПС се „вменяват“ заслугите на Движението за демокрацията у нас. Никоя друга партия не го прави – никой не споменава каквито и да е факти от близкото минало на страната, за да извлече стимул за бъдещето. Ръководството на ДПС неотлъчно се придържа към отговорността, която отдавна им вмени Доган – да поддържат каузата на ДПС като стабилизиращ национално-отговорен фактор за държавността. А това означава отказ от „противопоставяне“, отпор „на омразата, разделението и арогантността“.

Емоционалният изблик на Карадайъ по тези теми е във всяка предизборна негова реч. Вече е като запазена марка неговият израз: „За възстановяване нормалността в България“.
И пак разказва, и пак обяснява политиките на ДПС: „Диалогът означава нормалност. „От 2016 г. наша цел е възстановяването на държавността, което означава диалог между институциите, между политическите партии , между парламентарните групи, между управляващи и опозиция, между политиците и хората, диалог между институциите. Диалогът означава нормалност“.

В ДПС Е ЕКСПЕРТНОСТТА

В 47-то НС експертите на ДПС пренаписаха бюджета на Асен Василев осигурявайки 430 млн. лв. за земеделците и средства за общините, университетите и бизнеса“, обяснява Карадайъ, подчертавайки, че така ДПС разбира какво означава нормалност в политиката – дори и да си в опозиция, ще разпишеш държавния бюджет. Може би няма друга държава, в която опозицията да прави бюджет, „но ние три пъти го правихме“, припомня лидерът на ДПС.

И простично обяснява на хората: „Когато ДПС влезе във властта, ускорено ще напишем програмите, както направихме през 2013 г., след това ще ги съгласуваме с Брюксел и те ще започнат да се реализират. Така парите ще стигнат до хората и бизнеса и ще започнат да се преодоляват поредицата от кризи, в които живеем, защото в ДПС е експертизата“. И им дава надежда.

Без да изпуска основната нишка в поведението на ДПС – само обединеното общество може да върви напред:„Политика и управление с омраза не може да се прави, няма просперитет в разединено общество. Ние го знаем от историята. От там си учим уроците. Демокрацията означава права и свободи, и закони. Просперитет има само в обединено общество“.

БЕЗ КОМПРОМИС КЪМ „СЛУЧАЙНИТЕ МИНУВАЧИ ВЪВ ВЛАСТТА“

Гневът на Карадайъ в тази кампания има един фокус – харвардците, които зад паравана „Продължаваме промяната“ наложиха политиката на омраза и реваншизъм. По отношение на Петков/ Василев председателят на ДПС не пести критики.

И пак се опира на фактите, и пак разказва миналото, за да обоснове поведението си в настоящето:„През 2020 година имаше едни протести – хората протестираха, искаха промяна. Ние искахме тази промяна доста преди това. И в един момент какво се получи? С лъжа и нарушаване на Конституциата във власта се настаниха едни случайни минувачи – едни шмекери, едни лъжци, които не познават проблемите на хората. Казаха: „демонтаж на модела ГЕРБ“. Чули го отнякъде. Но какво представляваше смяната на ГЕРБ – реваншизъм, омраза противопоставяне разделение, червени линии и клетвопрестъпничество, представено като героизъм“.
И разбира се, Карадайъ не бяга от тежката си оценка: „Дали това не е същият модел, но с други изпълнители, още по-лоша версия на модела ГЕРБ, заради което и се самосвалиха от власт“.

СТОП НА „ТОЗИ ЛУКС“

Според Карадайъ „този лукс не можем да си го позволим повече“. „Без да се реши политическата криза, няма как да се решат другите кризи. „Дошло е време да кажем: „Безкрайно търпение няма“. Дойде време за обединение, дойде време да кажем: „Стоп на омразата, разделението и противопоставянето.“ Ние там ви изпращаме, за да сте в помощ на хората и бизнеса, и за да се развива страната, а не да се карате и да чертаете разделителни линии“, предупреди Карадайъ, който е категоричен, че първо трябва да се реши политическата криза, защото проблемите на хората изискват политически решения.

РЕЗУЛТАТЪТ НА 2 ОКТОМВРИ – ГОЛЯМОТО ИЗПИТАНИЕ

Към момента социолизите чертаят третото място на ДПС в обществените нагласи преди изборите, като се застраховат, че в сметките им не влизат гласовете от чужбина. На последните избори ДПС успя да мобилизира 86 000 гласа на българските изселници в южната ни съседка. Ако се изпълнят сега поставените цели за 100 000 гласа от секциите в чужбина, то в нощта на вота ДПС може да запише между 380-420 хиляди избиратели в своя подкрепа. При ниска избирателна активност, каквато се очаква – в рамките на 2,4-2,6 милиона избиратели, това автоматично ще изстреля ДПС към върха на класацията.

И тогава ще дойде голямото изпитание за българските политици – ще припознаят ли ДПС като партньор във властта, или тайничко ще търсят подкрепата му за широко програмно правителство за национално спасение.  Или отново ще ни пратят пред машините за гласуване.

През 2009 година след приемането ни в ЕС Ахмед Доган заяви: „Проектът ДПС е необходим на ЕС и на визията за неговото развитие. ДПС е необходимост на ЕС, тъй като е единственият работещ модел за балансиране и развитие на колективните правана човека. Ние отворихме нова страница на толератнсоттта и демокрацията. Всички трябва да осъзнаем, че нямаме друг изход“.


Тогава Доган обоснова необходимостта от нов обществен договор на базата на националния консенсус между „целия политически екип и интелектуалния потенциал на гражданското общество. На практика това означава помирение в името на националните приоритети в рамките на ЕС“.
През 2009 това помирение не се случи.
Ще стане ли през 2022?

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram