Иван Кръстев, БСП: Ще увеличим помощите за деца, за да не ходят те гладни и без учебници на училище 

Подпомагайки българските пенсионери и семейства с деца, ние подпомагаме и българската икономика 

“Въпросът е, искаме ли силна и работеща икономика в България с висока добавена стойност. Това означава, че в страната трябва да има силни потребители и хора, които могат да си позволят стоките и услугите, които предоставят българските предприятия. Това е една от ключовите логики зад политиките, които провеждаме в социалната сфера.” Това заяви кандидатът за народен представител от листата на “БСП за България” в Стара Загора в предаването “Актуално от деня” по БСТВ.

Той обясни, че когато се подпомагат пенсионерите с по-адекватни доходи – със изравняването на минималната пенсия с линията на бедност, с преизчисляването на пенсиите  в началото на октомври – те не зависят от близките си за помощ. “Това са хора, които със своето поведение, дори като на потребители, ще подпомагат българската икономика”, добави Кръстев. 

“Увеличихме броя на децата и семействата, които получават месечни помощи от 500 на 600 хиляди и вдигнахме размера на подкрепата с 25%. Плюс 280 млн. лв. за хора с увреждания и плюс 233 млн. лв. допълнително за механизма за лична помощ, който включва още 10 хиляди зависими лица. Подкрепяйки всички тези хора, ние подпомагаме пазара на труда, освобождавайки хора, които се грижат за зависими свои близки и роднини, подпомагаме активните хора да имат повече свободно време да обръщат внимание на себе си и децата си. Подпомагаме и семействата с деца, тъй като тези неравенства в доходите се отразяват на децата, включително и в образователни резултати и здравен статус”, каза бившият заместник социален министър за част от свършеното от правителството в областта на социалната политика. Той добави, че правителството е оставило и най-ниските нива на безработица за страната за последните 32 години. 

“Това, което искаме да направим, е да инвестираме допълнително в средства за еднократни помощи при раждане на първо, второ и трето дете, да увеличим средствата за майки студентки от 2880 лв. на 6500 лв. Искаме отново да увеличим обхвата на семейните помощи за деца, за да могат всички семейства с деца да усещат подкрепата от държавата и децата да не ходят без учебници и гладни на училище. Ще направим учебниците до 12 клас безплатни за всички. Ще направим транспорта, включително за децата над 16 години, безплатен, за да могат тези, които са от най-отдалечените места, да посещават редовно училище”, посочи Иван Кръстев за предложенията на БСП в социалната сфера.  

Той подчерта, че когато задържим децата в училище, когато те са здрави, за тях се полагат адекватни грижи и родители им са спокойни, след години ние ще имаме образована и здрава работна сила, която ще може не само да гради България, ще може да помага и на по-възрастното поколение. “Тогава ще имаме и високи пенсии, и постъпления от данъци, които да позволяват всички други разходи”, обърна внимание Кръстев. 

Кандидатът за народен представител от Стара Загора коментира и един от най-актуалните проблеми в региона: “В Старозагорско и особено в община Гълъбово отдавна зрее напрежение срещу начина, по който се експлоатира ТЕЦ “Брикел”. Това, което се случва в момента е, че едно частно предприятие, нарушавайки всякакви екологични норми, устойчиво трови живота на гълъбовци и това продължава десетилетия. Начинът, по който се експлоатират тези две централи слага огромно петно върху българската въглищна енергетика, защото останалите топлоелектрически централи в Маришкия басейн отговарят на най-високите световни норми и дават прехрана на десетки хиляди българи.”

Той призова държавата по възможно най-бърз начин и с цялата строгост на закона, не да затворя двата ТЕЦ-а, защото осигуряват прехраната на 1200 души и техните семейства, а да принуди собственика да инвестира да инвестира нужните средства за модернизация и да изпълни закона. 

“Здравето на гълъбовци и на всички от региона е много по-ценно от печалбите на някой бизнесмен”, категоричен бе Иван Кръстев.

Областен предизборен щаб

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram