Украйна, 17 април: Путин – Надявам се да не ми се наложи да изпратя войски в Украйна

Путин: Надявам се да не ми се наложи да изпратя войски в Украйна
Съвсем са полудели – танкове, БТР-и, оръдия срещу народа

Разоръжаването на силите за самоотбрана в източната част на Украйна е възможно, при условие че украинските военни части се изтеглят, а украинските радикални националисти предадат оръжията си. Надявам се да не ми се наложи да използвам правото си да изпратя войски в Украйна. Това заяви днес президентът на Русия по време на „Пряка линия с Владимир Путин”, предаде ИТАР-ТАСС.„Чуваме призиви към хората в Югоизтока да се откажат от оръжията. Аз обаче казвам на своите партньори: това е много правилен и чудесен призив. Само че след като армията се изтегли далече от цивилното население”, посочи Путин
„Съвсем са полудели! Танкове, бронетранспортьори, оръдия! Срещу кого вадят оръдия?”, заяви Путин във връзка с действията на силите за сигурност в Украйна.
Той изрази надежда, че няма да му се наложи да се възползва от правото да изпрати войска в Украйна, дадено му от Съвета на Федерацията.
„Съветът на Федерацията на Русия предостави на президента правото да използва Въоръжените сили в Украйна. Силно се надявам, че няма да ми се наложи да се възползвам от това право и чрез политическо-дипломатически средства ще успеем да решим всички остри проблеми в Украйна”, каза Путин.
Главният въпрос в разрешаването на ситуацията в Украйна не е организирането на референдуми или избори, а гарантирането на правата на рускоезичното население, посочи Путин
Блокадата на Приднестровието трябва незабавно да бъде премахната, заяви по-нататък Путин. „И от страна на Молдова, и от страна на Украйна трябва незабавно да бъде премахната блокадата, негативните последствия от която изпитват хората, живеещи в Приднестровието.
На границата между Приднестровието и Украйна вече има въоръжени формирования от националисти и тази ситуация безусловно трябва да бъде прекратена възможно най-бързо. Все пак, на хората трябва да бъде разрешено сами да изберат своята съдба. Ние ще работим над това с нашите партньори”, каза Путин.
Той изрази готовност да работи с всички участници в президентските избори в Украйна, включително с Пьотр Порошенко и Юлия Тимошенко.
image

Украински хеликоптери и самолети се приземиха на летището в Мариупол

На летището в град Мариупол, Югоизточна Украйна, са се приземили пет украински военни хеликоптери и самолети, съобщава РИА Новости.
По данни на местните медии, от хеликоптерите са излезли около 50 души във военна униформа. От тях се разтоварват снайперски винтовки и гранатомети.
По-рано вътрешният министър Арсен Аваков заяви във Дейсбук, че групировката на МВР в Мариупол е подкрепена от спецчастите „Омега”, а в града са изпратени хеликоптери.
Неизвестни лица тази нощ щурмуваха военно поделение в Мариупол. Убити са трима нападатели, 13 са ранени, а 63-ма са задържани.

Украинската войска отстъпи от Краматорск

Опълченците от с. Пчелкин, което се намира в близост до Краматорск, пуснаха украинските войници, които бяха блокирали по-рано, да си вървят. Бронетехниката, която бе блокирана в околностите на Краматорск, се завръща към местата на постоянна дислокация в Днепропетровска област, съобщи министерството на отбраната на Украйна, предаде РИА Новости.Военнослужещите бяха принудени да предадат оръжието си, след което се отправиха към Днепропетровск. Те увериха, че по време на блокадата не е имало сблъсъци с местните жители и хората дори са им носили храна и вода.
„15 единици бронирана техника, които бяха блокирани от активисти около село Пчелкино южно от Краматорск, се връщат към местата на постоянна дислокация в Днепропетровска област”, се казва в съобщението на ведомството. В него се отбелязва още, че докато бронетехниката е била блокирана, не е имало сблъсъци с местните жители.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram