Украйна заплаши, че ще преследва всички, които смята за „руски пропагандисти“

Сара Аштън-Кирило, транссексуалната бивша журналистка от САЩ, която сега е говорител на Силите за териториална отбрана на Украйна, излезе с изявление от името на украинските военни.

Военният говорител обеща, че „всички руски пропагандисти“ ще бъдат „преследвани“.

Аштън-Кирило казва във видеото, публикувано в социалната мрежа X (преди Twitter): „Следващата седмица зъбите на руските дяволи ще скърцат все по-силно, а бесните им усти ще се пенят от неконтролируема ярост, тъй като светът ще види любим кремълски пропагандист да плаща за престъпленията им“.

„И тази марионетка на Путин е само първата. Всички руски пропагандисти на военни престъпници ще бъдат преследвани и ще възтържествува справедливостта, тъй като ние в Украйна сме водени в тази мисия от вярата в Бог, свободата и пълното освобождение“, казва Сара Аштън-Кирило.

Във видеото не се споменава кого визира, но според потребители в X вероятно има предвид наказателния процес в Украйна срещу задържания чилийско-американски журналист Гонсало Лира. През май той беше арестуван от СБУ по обвинения в „оправдаване на агресията на Русия, отричане/прославяне на руските военни престъпления и подкопаване на ръководството и отбранителните сили на Украйна“.

През август беше освободен под гаранция, но после арестуван отново. Преди последния си арест Лира публикува в профила си в X видео, в което съобщи, че ще се опита да стигне до Унгария, за да поиска убежище и че публикува това, за да се знае какво се е случило с него, ако изчезне.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram