Тълпа обеси мъж, осквернил Корана

Гневна тълпа линчува и уби човек в Пакистан, защото той горял страници от свещената за мюсюлманите книга – Корана, съобщават от Си Ен Ен (CNN). От местната полиция съобщават, че за случая са задържани десетки души, предаде News.bg.

Министър-председателят Имран Хан е разпоредил действия срещу тълпата и срещу полицейските служители, които са гледали безучастно случващото се. Той добави, че тълпата ще се изправи пред цялата суровост на закона, защото правителството няма толеранс към тези, които вземат закона в свои ръце. Говорител на правителството сподели, че 60 души, участвали в линчуването са арестувани. Още няколко са разпознати чрез видео в социалните мрежи от жителите на Туламба.

Полицейският началник сподели информацията, че тълпата се е събрала в джамията в неделната вечер, след като сина на духовния водач е заявил, че е видял жертвата да гори страници от Корана. Когато полицията пристигнала тя заварила мъжът в безсъзнание и завързан за едно дърво. Тълпата нападнала и органите на реда. Полицейският началник сподели, че тълпата въоръжена с брадви и метални предмети е пребила жертвата до смърт и го е обесила на дървото.

Според събраните доказателства потърпевшият е бил 50-годишен мъж с психично заболяване. Ситуации, в които ядосана тълпа взима правосъдието в свои ръце поради богохулство, и произнася присъдата, са често срещани сред мюсюлманската общност в Пакистан. Подобен инцидент имаше и през декември, когато работници във фабрика в град Сиалкот изгориха тялото на жител на Шри Ланка отново по религиозни причини.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram