Тръмп уволни поредния нелоялен висш служител

Доналд Тръмп обяви в Туитър, че е уволнил висшия държавен служител, отговарящ за сигурността на изборите Крис Кребс, предаде БГНЕС. Причината е, че Кребс е отхвърлил твърденията на президента за „масивна“ измама при гласуването на 3 ноември, чийто резултати донесоха победа на Джо Байдън. 

„Неотдавнашното изявление на Крис Кребс относно сигурността на изборите през 2020 г. беше крайно неточно, тъй като имаше масови злоупотреби и измами“, написа Тръмп. „Следователно, Крис Кребс беше уволнен като директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата“, се казва в туита на настоящия президент на САЩ. 

Кребс, бивш изпълнителен директор на Microsoft, ръководи агенцията, известна като Cisa, от създаването й през 2016 г. Задачата на агенцията е да пази изборната инфраструктура от чуждестранна намеса и измами, допълва БНР.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1328852352787484677&lang=bg&origin=https%3A%2F%2Fwww.segabg.com%2Fnode%2F160659&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Кребс обаче заяви за “Гардиън“, че е очаквал да бъде уволнен. Миналата седмица оглавяваната от него агенция публикува доклад, опровергаващ твърденията за измами по време на изборите. “Изборите на 3 ноември бяха най-сигурните в американската история“, се казва в изявлението. “Няма доказателства, че някоя система за гласуване е изтрила или загубила гласове, променила гласове или е била компрометирана по някакъв начин“.

Уволнението на Крис Кребс е свързано с нежеланието на настоящия държавен глава да признае победата на новоизбрания президент Джо Байдън. Тръмп започна да отстранява служители на високо ниво, считани от него за недостатъчно лоялни. Той уволни министърът на отбраната Марк Еспър на 9 ноември, понеже между двамата възникнаха разногласия за преименуването на военните бази, които носят имената на генерали от Конфедерацията.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram