Путин подписа указ за създаване на военноморска база в Судан

Владимир Путин е издал указ, с който по предложение на правителството в Судан ще бъде изградена руска военноморска база, в която ще могат да влизат кораби, задвижвани от ядрена енергия, става ясно от официално съобщение на Кремъл, цитирано от „Ройтерс“.

С това Москва ще получи за пръв път възможност за установи сериозно военно присъствие в Африка за първи път след разпадането на СССР, отбелязва агенцията.

Плановете са да бъде подписано споразумение с властите в Хартум, което да доведе до изграждането на база Порт Судан на Червено море. В нея се очаква да работят до 300 души военен и цивилен персонал, като идеята е тя да подобри потенциала на руския боен флот в Индийския океан и ще засили влиянието на Москва в Африка.

Това е сериозно развитие за плановете на Путин за континента. Миналата година той беше председател на форума Русия – Африка. Срещата на върха беше придружена и от демонстрация на руските военни сили, при която два руски бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие, се приземиха в Южна Африка.

Подписаният указ сега разпорежда на руското министерство на отбраната да сключи договор със Судан за базата. Според проектопредложението на правителството в нея ще се се извършват ремонтни и снабдителни дейности и ще могат да си почиват руските военни моряци.

Територията ще бъде предоставена безплатно от Судан, а Русия ще има право да достави през судански летища и пристанища всички оръжия, муниции и оборудване, необходими за функционирането на базата.

Подобна база Русия има на Средиземно море, в сирийския град Тартус. Там страната разполага и с военновъздушна база. В Република Джибути, разположена също на Червено море, има военноморски бази на Китай, САЩ и Франция.WebcafeАнализ

В проекта на руското правителство за изграждане на базата в Судан се казва, че тя „отговаря на целите за поддържане на мира и стабилността в региона, носи отбранителен характер и не е насочена срещу други страни“.

В базата ще могат да пребивават максимално четири кораба, вкл. „военни кораби с ядрена енергетична установка при условия за спазване на нормите за ядрена и екологична безопасност“.

Уебкафе

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram