Суровикин е под домашен арест

Руският генерал Сергей Суровикин, смятан за съюзник на ръководителя на терористичната организация „Вагнер“ в изгнание Евгений Пригожин, е отстранен от ръководната си роля във войната на Русия срещу Украйна и е под домашен арест, пише Politico.

Телеграм каналът ВЧК-ОГПУ, който се смята за близък до руските сили за сигурност, съобщи, че Суровикин сега е под домашен арест. Той не може да напуска апартамента, в който е държан, но има право на посетители, включително няколко негови подчинени.

Суровикин, известен като „генерал Армагедон“ заради агресивните си военни тактики в Чечня и Сирия, не е бил виждан публично от похода на „Вагнер“ към Москва през юни, след като се разпространиха съобщения, че е знаел за планирания бунт на Пригожин.

Няма официално разследване, но Суровикин е прекарал дълго време в неизвестност, отговаряйки на неудобни въпроси. Генералът е бил посъветван да остане далеч от публичните изяви, за да бъде „забравен“. Реално съдбата на Суровикин в момента е в ръцете на диктатора Владимир Путин.

Все още не е ясно какво ще се случи със Суровикин. Един от сценариите е той да бъде самоубит или да загине при съмнителни обстоятелства, каквато е честата практика в Руската терористична федерация. Режимът на военнопрестъпника Путин стои зад убийството не само на много критици на властта, но и на свои подчинени, които в един момент са станали неудобни или застрашават властта, какъвто е случаят със Суровикин.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram