СЗО иска „споразумение между държавите“ срещу „Болестта Х“, която била „в пъти по-смъртоносна“ от COVID

Световните лидери са обсъждали на Икономически форум в Давос, Швейцария, болестта X, хипотетичен вирус, 20 пъти по-смъртоносен от COVID-19, пише CBSnews.

Въпреки че в момента не е известно да съществува такъв вирус, изследователи, учени и експерти се надяват проактивно да излязат с план за действие за борба с такъв вирус и да подготвят здравната система, ако се такъв се разпространи като пандемия, добавя медията и допълва думите на експерт, според който това можело да се случи по-рано, отколкото си мислим.

Според Анадолската агенция Тедрос Гебрейесус е заявил, че се надява държавите да постигнат общо споразумение за пандемията до май, за да се справели с този „общ враг“.

На този етап не е ясно, какво ще включва това обвързващо държавите споразумение и какво ги задължава.

Според публикация на Global Times „Болестта X“ е класирана заедно с едни от най-смъртоносните познати ни заболявания като, вируса Ебола, вируса Зика, кримско-конгоанската хеморагична треска, респираторния синдром в Близкия изток и тежкия остър респираторен синдром (SARS) и COVID-19, показа проверка на КритичноБГ.

И FoxNews излезе на 20 януари със заглавие: „Гебрейесус каза на Световния икономически форум, че се надява държавите да постигнат споразумение за пандемията до май, за да се справят с този „общ враг“, видя КритичноБГ.

Има щамове вируси с много висока смъртност, които могат да развият способността да се предават ефективно от човек на човек“, твърди д-р Амеш Адаля от Центъра за здравна сигурност Джон Хопкинс, пише пише CBSnews.

През 2022 г. Световната здравна организация събра 300 учени, за да проучат 25 вирусни семейства и бактерии, за да създадат списък с патогени, за които смятат, че имат потенциал да предизвикат хаос и трябва да бъдат проучени повече. В този списък е включена болестта X, която за първи път беше „призната“ от организацията през 2018 г., припомня CBSnews.

СЗО казва, че вирусът „представлява (към онзи момент) знанието, че сериозна международна епидемия може да бъде причинена от (неизвестен) патоген“.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус каза в сряда в Давос, че COVID-19 може да е първата ни „болест X“ и че учените и експертите активно се учат от този опит.

Смъртоносен патоген като болестта X, който вероятно би бил респираторен вирус, може вече да циркулира в животински видове и просто все още не може да бъде предаден на хората.

Това може да са прилепи като COVID-19, може да е наличен при птици като птичи грип или може да е някакъв друг животински вид, например свине“, каза той. „Всъщност става въпрос за това предаване между хора и животни, където се случват взаимодействия, при които тези видове вируси получават опора в човека.“

Ако не сме подготвени, вероятно заболяване от такъв мащаб може да причини дори повече щети, отколкото претърпяхме с COVID-19, който уби повече от 7 милиона души, според СЗО.

Ако се справихме толкова зле с нещо като COVID-19, можете да си представите колко зле ще се справим със събитие подобно на случилото се през 1918 г.“, каза Адаля, имайки пандемията Испански грип от 1918 г., която уби около 50 милиона души по целия свят.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram