Словакия с нова страница в политиката си. Прегърна се с Русия

Новоназначеният министър на културата на Словакия Мартина Шимковичова разпореди в събота да бъде отменена забраната за културно сътрудничество с Русия и Беларус. Това пише БТА, позовавайки се на съобщение на „Дойче веле“, която цитира словашкия вестник „Правда“.

Документът, подписан на 12 януари и влязъл в сила на 15 януари, отменя забраната, наложена в резултат на войната на територията на Украйна, която беше определена от Словакия, като „агресия“ от страна на Русия.

В света се водят десетки военни конфликти и според нас артистите и културата не трябва да плащат цената за това„, заяви Шимковичова, коментирайки отмяната на забраната.

Забраната за културно сътрудничество с Русия и Беларус е в сила в страната от март 2022 г. във връзка с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Тя беше въведена от бившия министър Наталия Миланова. Тя заяви, че министерството е заело ясна позиция, осъждаща нахлуването на Русия в съседната държава.

След това Словакия забрани всякакви контакти с културни и художествени институции на двете държави, организации, базирани на тяхна територия, или такива, които имат финансови връзки с публични или частни източници от Русия или Беларус. Освен това беше определен кръгът от лица, на които се предоставя достъп до чувствителна информация за културното наследство. На медиите беше забранено да се позовават на такива пропагандни издания като „Спутник“ и „Раша тудей“.

Както Укринформ съобщи по-рано, в началото на април 2022 г. Словашкият филмов институт осъди агресията на Русия срещу Украйна и изрази солидарност с украинския народ, както и призова всички партньори да последват примера и да преустановят всякакви операции на територията на Русия и Беларус.

КритичноБГ припомня, че на 10 януари, словашкият премиер Роберт Фицо в коментар за вестник Pravda написа: „Стратегията на западните държави за Украйна не работи, дори се оказа „абсолютно неуспешна“. 

„От самото начало на конфликта в Украйна отхвърлих неговата черно-бяла визия, както искаха във Вашингтон или Брюксел. Войната в Украйна датира от 2014 година [причините й се коренят] в развитието на украинската политическа сцена и отношението й към съгражданите си по националност. И, разбира се, в тоталното влияние на САЩ върху всичко, което се случи и се случва в Украйна след 2014 година“,  категоричен е Фицо.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram