САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак


Съединените щати нанесоха днес въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор на убийството на трима американски войници при атака с дрон в Йордания. Над 85 са били целите на атаките, извършени от самолети. Това са командни пунктова, разузнавателни центрове, складове с боеприпаси и логистични обекти. Използвани са над 125 боеприпаса с прецизно насочване.


Американските телевизии Ей Би Си и Фокс нюз съобщиха за нападенията малко след като президентът на САЩ Джо Байдън присъства на церемонията по посрещането на американска земя на тленните останки на убитите в неделя военни. Церемонията се състоя в базата „Доувър“ в щата Делауер.

При въздушните удари в Източна Сирия са били убити 13 бойци на проирански милиции, съобщи директорът на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Президентът Джо Байдън заяви във вторник, без да дава подробности, че е решил какъв ще бъде отговорът на атаката с дрон в Североизточна Йордания, при която бяха убити трима американски военнослужещи, а над 40 бяха ранени. Според Вашингтон нападението е било извършено от подкрепяни от Иран бойци.
Това е най-смъртоносната атака срещу американски части от началото на войната в ивицата Газа на 7 октомври.

Джо Байдън обяви, че е наредил вчера въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски войници. 
„Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим“, каза Байдън.

Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света, но ще отговорят при атаки срещу американци, предупреди президентът.

Съединените щати не искат война с Иран, подчерта и говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия Дом Джон Кърби. В същото време уточни, че Вашингтон не е имал никакви контакти с Техеран след смъртоносния удар  в Йордания.

Беше съобщено също, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заминава на поредната си обиколка в Близкия изток.
Това е петото посещение Блинкън в региона от ескалацията на конфликта между палестинското движение „Хамас“ и Израел.

Източник:БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram