САЩ започват военна операция „Пазител на просперитета“

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на обиколката си в Близкия Изток ще обяви подготовката на операция „Пазител на просперитета“ за противодействие на заплахите от хутите в Червено море, съобщи говорител на Пентагона, цитиран от The Drive.

Остин, който ще посети региона в началото на следващата седмица заедно с председателя на Съвета на началник-щабовете на ВВС на САЩ ген. Браун, ще обяви началото на операция „Пазител на просперитета“. „Това е международна операция, целяща да гарантира международната безопасност на корабоплаването“, цитира изданието думите на служителя.

Вчера американският разрушител „Карни“ свали 14 дрона в Червено море, насочващи се към търговски кораб. Според американското командване дроновете са летели от райони на Йемен, контролирани от хутите. Хутите обявиха, че всеки кораб, превозващ стока за Израел или свързан с Израел, ще бъде тяхна цел, докато Тел Авив не прекрати бомбардировките си на Газа и не вдигне блокадата на палестинците.

4 от 5-те най-големи компании за контейнерни превози в света, cma cgm, Hapag-Lloyd, Maersk и msc, прекратиха услугите си в Червено море – маршрутът, по който трябва да премине трафикът от Суецкия канал.

Баб ал-Мандеб е тесен проток между Африка и Арабския полуостров, през който преминава около 12% от световната търговия и 30% от световния превоз на контейнери. Той се превърна в забранена зона след заплахата на хутите.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram