САЩ дават знак, че търсят разрешаване на случая с Джулиан Асандж

„Има начин за разрешаване”. Това заяви пред австралийски вестник американската посланичка в Австраля Каролайн Кенеди по повод емблематичния случай със създателя на „Уикилийкс” и разобличител на американски военни престъпления Джулиан Асандж. Той е в британски затвор, застрашен от екстрадиция в САЩ и осъждане там на 175 г. зад решетките

Посланичката на САЩ в Австралия Каролайн Кенеди създаде световна новина на 14 август т. г., като заяви в интервю за австралийския вестник „The Sydney Morning Herald”, че „има начин за разрешаване” на „продължаващия” случай с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж. Коментарите на Каролайн Кенеди за възможно споразумение между американското правосъдие и Асандж, който евентуално да признае своя вина и обвиненията на САЩ срещу него да бъдат смекчени с перспектива да излезе на свобода, бяха тиражирани от многобройни световни медии.

Както е известно, Асандж се превърна в емблема на преследваните от САЩ свободни слово и информация, след като през 2010 г. неговата уеб-платформа „Уикилийкс” публикува видеозаписи и други документи, разкриващи американски военни престъпления в Ирак и Афганистан. Макар че е австралиец, а не американец, Асндж бе обвинен по отдавна неприлаган стар закон на САЩ за шпионаж и национално предателство заради разгласяване на поверителна информация, застрашаваща националната сигурност. Грози го присъда от 175 г. затвор, ако бъде изправен пред американски съд.

Обвинението бе употребено и за сплашване на цялата световна медийна общност, което очевидно сработи. Защото големи медии от различни страни, които умножиха тиражите си, разпространявайки първоначалните разкрития на „Уикилийкс”, после се отдръпнаха и не защитиха Асандж, нито повече смеят да се занимават с „опасна” информация.

Междувременно, станал обект и на чудовищен натиск, включително и чрез инсинуирани сексуални обвинения от Швеция, само и само да се издейства екстрадицията му в САЩ, Асандж се видя принуден през 2012 г. да поиска политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон. След като остана там доброволен затворник в продължение на 7 години, сменилата се през това време власт в Кито реши да го предаде на британските власти – и той бе арестуван в началото на 2019 г.

Оттогава е в лондонския затвор с повишена сигурност „Белмарш” и там, в много тежки условия, чака развитието на поредицата от дела и обжалвания около искането на САЩ за екстрадицията му. В момента тече срокът за решение по последния опит на адвокатите му да се избегне екстрадицията.

И именно в тази драматична ситуация и броени месеци преди изборите в САЩ идват изявленията на Каролайн Кенеди в Сидни, пред вестник „The Sydney Morning Herald”. В началото на разговора посланичката повтаря неотдавнашни коментари на американския държавен секретар Антъни Блинкен, който отново настоя, че изтичането на секретните документи, разгласени от Асанж през 2010 г. „застрашава националната сигурност“.

В същото време обаче Каролайн Кенеди изтъква, че „има начин случаят да бъде разрешен” чрез евентуално споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ.

Цитирайки това интервю, независимото издание „The Intercept” посочва, че е потърсило американското Министерство на правосъдието за коментар, но то отказало. Държавният департамент въобще не отговорил на искането на „The Intercept” за коментар.

Дан Ротуел, експерт по международно право в Австралийския национален университет, заявява пред „The Sydney Morning Herald”, че според него вероятният изход ще включва намаляване на обвиненията срещу Асанж от американските власти в замяна на признаване на вината, като същевременно се вземат предвид четирите години, които той вече е прекарал в британския затвор.

През май т. г. Каролайн Кенеди се срещна в Сидни с междупартийна делегация от поддръжници на Асандж в австралийския парламент. „САЩ и Австралия имат много важни и близки отношения и е време да демонстрираме това“, каза на онази среща независимият депутат Андрю Уилки. Бе обърнато внимание, че случаят на Асандж предизвиква сериозни опасения за свободата на пресата по целия свят.

„Съединените щати прилагат извънтериториален обхват, като повдигат обвинения срещу Асандж, който не е гражданин на САЩ и не е извършил на територията на САЩ своите деяния, както е по американския Закон за шпионажа“, посочиха на свой ред група бивши австралийски генерални прокурори в свое послание до премиера н страната Антъни Албанезе миналата седмица. В писмото се отбелязва още: „Смятаме, че това създава много опасен прецедент и има потенциала да изложи на риск всеки, където и да е по света, който публикува информация, която САЩ едностранно считат за класифицирана от съображения за сигурност”.

През юни същият австралийски вестник „The Sydney Morning Herald” – и така поля със студен душ зародилия се оптимизъм след срещата на депутатите с Каролайн Кенеди. Но сгашаните коментари на посланичката подновяват надеждата на семейството на Асандж за решение на 13-годишната безизходица, в която той е поставен. „Това е знак, че те не искат случаят да се разиграе в американските съдилища, особено преди избори“, каза вчера Габриел Шиптън, братът на Джулиан Асандж, пред „Sky News”. Спорд него наистина администрацията на САЩ търси изход от случая, превърнал се в символ на преследването на свободата на печата.

Същевременно Шиптън е категоричен, че идеята брат му да трябва да пътува до САЩ, за да постигне споразумение с тамошното правосъдие, е „невъзможна” за осъществяване поради риска създателя на „Уикилийкс” да посегне на живота си. „Джулиан не може да отиде в САЩ при никакви обстоятелства“, подчертава Шиптън.

Барикада

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram