НАТО: Решението може да бъде Украйна да се откаже от територия и в замяна да получи членство в алианса

Ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – Стиан Йенсен, заяви, че един от възможните варианти за прекратяване на войната, започната от Русия срещу Украйна, може да бъде Украйна да отстъпи част от своите територии в замяна на членство в НАТО. Думите му са цитирани от норвежкия таблоид VG, предаде Meduza.

„Мисля, че едно от решенията може да бъде Украйна да се откаже от територии и в замяна да получи членство в НАТО“, каза той, говорейки в норвежкия град Арендал. Той подчерта, че Украйна трябва сама да реши кога и при какви условия иска да преговаря с Руската федерация (това е общата позиция на НАТО).

Запитан от вестника дали НАТО смята, че Украйна трябва да отстъпи територия, за да постигне мир с Русия и бъдещо членство в НАТО, Йенсен отговори, че вече се водят дискусии за евентуалния статут след войната и че въпросите за отстъпване на територия на Русия се повдигат от други. „Не казвам, че трябва да бъде така. Но това би могло да бъде възможно решение“, обясни той.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин заяви в интервю за ТАСС, че за да се разреши конфликтът, трябва да се потвърдят първоначалните основи на суверенитета на Украйна – нейният неутрален, необвързан и безядрен статут. По думите му „трябва да се признаят и новите териториални реалности, да се гарантира демилитаризацията и денацификацията на Украйна, правата на нейните рускоезични граждани и национални малцинства в съответствие с изискванията на международното право“.

Източници: ТАСС, Агенция „Фокус“, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram