Самоубийствен атентат в Кабул до българското посолство. Повече от 60 са жертвите

Десетки са били убити и десетки – ранени, при самоубийствен атентат с кола бомба в Кабул днес. Нападението бе извършено близо до германското посолство в афганистанската столица, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти.

АП съобщи, цитирайки официални източници, за 50 убити и ранени. Ройтерс предаде, като се позова на полицията, за няколко убити и ранени.

Говорител на афганистанското министерство на здравеопазването съобщи пред ДПА за над 60 ранени.

Атентатът бе извършен близо до германското посолство в Кабул. В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва Ройтерс.

Българското посолство се намира само на 500 м от мястото на атентата. Няма пострадали български служители, но има материални щети по сградата на посолството ни.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви в ефира на Нова телевизия, че атентатът е станал в 6.50 часа българско време в близост на нашата мисия където е имало 7 военослужещи. Няма пострадали сред тях, но нашите военни ще бъдат евакуирани в британското посолство. „Пострадали от българското посолство няма“, коментира той и уточни, че там работят 7 служители. Каракачанов поясни, че кола бомба се е взривила пред Германското посолство и има над 60 жертви, цивилни.

„Пострадала е сградата на нашето посолство“, каза той. По думите му това се е случило в 6.50 българско време. „Разговарях няколко пъти с нашия военен аташе полк. Симеонов. Имаме 11 военни в Кабул, те са далеч. Няма пострадали български военни“, допълни Каракачанов.

Той успокои българските граждани, че има контингент от 108 човека, 98 от тях са в Кандахар, а 11 са в Кабул и те са в друг район. „Правителството е в течение. Задействан е плана за евакуация в българското посолство“, поясни министър Каракачанов и допълни, че по план служителите трябва да отидат в Британското посолство. Той поясни, че това е един от много големите атентати в Кабул. „Скоро време атентат с такъв мащаб и толкова жертви не е имало. Явно целта е била немското посолство“, допълни министърът на отбраната.

Очевидци разказват, че взривът е избухнал на площад Занбак. Източници от полицията и болница потвърдиха, че най-малко деветима души са убити при атентата. Говорителят на здравното министерство на Афганистан Уахид Маджрох каза, че в болниците на града са приети десетки ранени. Взривът е бил много силен.

Атентатът е извършен в един от най-натоварените райони на афганистанската столица – в район, разположен близо до президентския дворец и голям брой чужди дипломатически мисии.

В последните седмици в Кабул бе много тихо, но полицията потвърди, че това е един от най-големите атентати в последните години.

Говорителят на полицията в Кабул Басир Муджахид заяви, че колата бомба е избухнала до германското посолство.

По думите му, трудно е да се посочи конкретната мишена на терористичния акт,предава агенция Ройтерс.

Димът от взрива се е виждал от километри. Къщи, намиращи се на стотици метри от експлозията, са били повредени. Прозорци и врати направи са изтръгнати от пантите си.

„Взривът бе толкова силен, че изпочупи всичките прозорци на дома ми. Никога не съм бил свидетел на нещо подобно”, разказа Фатима Фаизи. Към момента никой официално не е поел отговорност за атентата.

Източници на Си Ен Ен обаче съобщиха, че той може да е дело на групировката „Мрежата на хакани”. Очаква се това да се потвърди при разследването.
epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram