Разпознати са телата на Евгений Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Уткин

Разпознати са телата на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин и военният командир Дмитрий Уткин.

Това съобщава близкият до „идеолога на Путин“ Александър Дугин тв канал „Царьград“. Според съобщението в кратки срокове ще бъде проведена генетична експертиза. 

Новината за инцидента със самолета на Пригожин и неговата гибел обиколи света. Световните издания веднага съобщиха за нея, без да дочакат официално потвърждение. 

Съобщава се и че президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за катастрофата на самолета, на който е бил Пригожин.

Журналистите и таблоидите събират слухове и лансират всякакви противоречиви теории. Но само по себе си това внимание на западните издания е нагледно свидетелство за това колко значителна фигура е станал основателят на ЧВК „Вагнер“, изтъква телеграм каналът „Рыбарь“. 

Междувременно се появиха снимки на части от фюзелажа на самолета, открити на мястото на падането на останките му. Интересното е, че липсват следи от поразяващи елементи по тях.

Във всеки случай, доказателствата повредите да са нанесени от зенитни ракети са явно недостатъмни. 

Според Росавиация самолетът Embraer-135 (ЕВМ-135BJ) принадлежи на компанията ООО „МНТ-Аэро“, специализирана в бизнес-пътувания и е извършвал курс по маршрут Москва – Санкт-Петербург, на борда са били 7 пасажери и 3 члена на екипажа. 

Специалистите издирват бордовите средства за обективен контрол за последващо разшифроване и анализ на „черните кутии“.

Губернаторът на Тверска област Игор Руденя взе под личен контрол въпроса със самолетната катастрофа, съобщи пресслужбата на областната управа, цитирана от ТАСС. 

На терен работят служители на правоохранителните органи и на министерството на извънредните ситуации. “Установяват се подробности за инцидента, броят на загиналите в резултат на катастрофата на въздухоплавателното средство се уточнява“, добави пресслужбата. 

Руските спешни служби са открили осем тела на мястото на катастрофата, предаде агенция РИА Новости. 

Източник от висшето ръководство на ЧВК „Вагнер“ е цитиран да казва, че компанията има протокол за извънредни случаи като смъртта на Пригожин, но не е уточнил какво точно ще последва. След официалното съобщение за гибелта му командирите на ЧВК ще излязат с видеообръщение. 

Същият източник съобщава, че е започнало съвещание на командирите на частната армия. 

Междувременно в мрежата се появяват лъжливи съобщения за това, че официалният тв канал „Россия-24“ уж е съобщил за смъртта на Пригожин. Това е фейк и преднамерена провокация – телевизията единствено е съобщила за катастрофата и за това, че има данни на борда да е бил Евгений Пригожин.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram