Шест нови страни влизат в БРИКС

Аржентина, ОАЕ, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия ще се присъединят към БРИКС от 1 януари 2024 г. Това обяви президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса на пресконференция след 15-ата среща на върха на БРИКС.

„Решихме да поканим Република Аржентина, Арабска република Египет, Федерална демократична република Етиопия, Федерална демократична република Етиопия, Ислямска република Иран, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да станат пълноправни членове на БРИКС. Членството ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.“, заяви южноафриканският лидер.

БРИКС няма да се ограничи само с една фаза на разширяване, каза Рамапоса.

„Петте държави от БРИКС постигнаха съгласие по ръководните принципи, стандартите, критериите и процедурите за процеса на разширяване на БРИКС. Постигнахме консенсус по първата фаза на процеса на разширяване, която ще бъде последвана от други фази на разширяване на асоциацията“, каза той.

Рамапоса подчерта, че БРИКС е „партньорство на равноправни държави, които имат различни гледни точки, но обща визия за създаване на по-добър свят“.

Повече от 20 държави са подали заявления за присъединяване към БРИКС. Наред с потенциалните нови членове сред тях са Алжир и Индонезия. Както по-рано съобщи кореспондентът на бразилската UOL Джамил Шад, един от основните критерии за избор на новите членове на групата е бил географският фактор, който трябва да осигури регионален баланс в асоциацията.

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано южноафриканският министър на външните работи и сътрудничеството Наледи Пандор заяви, че лидерите на БРИКС са постигнали съгласие по документ, очертаващ принципите на приемане на нови членове в асоциацията. Общо 22 държави са подали заявления за присъединяване към БРИКС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram