Пропадна част от Кримския мост, поне двама са загинали

Най-малко двама души са загинали след пропадане на поне една секция на Кримския мост.


Информацията се разпространява в няколко Телеграм канала.
Предполага се, че става дума за украинска атака. Част от осветлението на съоръжението не работи.

Според руснаците съоръжението е било атакувано от морски съдове със взрив без екипаж, т. н. морски дронове.

Ройтерс цитира ръководителя на окупационните руски власти Сергей Аксьонов, според когото движението по моста е спряно заради инцидент.

Губернаторът не съобщава повече подробности. За атаката е бил уведомен руският президент Владимир Путин, твърди Аксьонов. Очаква се екстрено събиране на Съвета за сигурност на РФ.

Руските власти съветват хората да използват „сухопътния маршрут през новите територии“, а движението по моста е преустановено заради „извънредна ситуация“.

Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, каза, че всички служби са мобилизирани за овладяване на ситуацията и добави, че е разговарял с руския министър на транспорта.

Аксьонов заяви, че аварията е възникнала на 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край. Той не предостави повече подробности, но по-късно помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението, информира БТА.

Информационната агенция РБК-Украйна съобщи, че на моста са били чути експлозии. Руският телеграм канал „Сива зона“, свързан с наемническата групировка „Вагнер“, съобщи, че по моста са били нанесени два удара в 03:04 ч. (0:04 по Гринуич) и 03:20 ч.

В резултат на атаките, един от участъците на моста се е срутил в морето, втори е увиснал, но колоните са цели. „Двамата майори“ добавят, че през нощта над Черно море е летял разузнавателен дрон на американските ВВС MQ-9 Reaper.

Военното разузнаване на Киев излезе с кратък коментар за украинската обществена телевизия. „Можем само да цитираме думите на ръководителя на Главното управление на разузнаването на МО Кирил Буданов за това, че „Кримският мост е там конструкция излишна““, каза говорителят на ведомството Андрей Юсов.

И телеграм каналите, и официалните лица пишат за атака на ВСУ срещу моста към 3 през нощта. Нападението е осъществено в района на 145-та опорна колона на моста. Съобщава се за двама загинали.

УНИАН и множество телеграм канали съобщават, че се е срутила част от автомобилния мост, докато желездопътният остава незасегнат, но и движението на влакове също е спряно за момента. В същото време в официално съобщение Министерството на транспорта на РФ твърди, че няма засегнати опорни колони на моста, повредено било само пътното платно.

Руски източници обръщат внимание на пост в телеграм канала на командващия сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски, в който генералът няколко часа преди взрива казва: „Лека нощ, украинци, за окупаторите песничката за лека нощ им я приготвяме“

Ръководителят на Обществения съвет в Одеската областна администрация Сергей Братчук предполага, че взривовете на Кримския мост може и да са дело на самите окупатори. „Версията да руска провокация на фона на продължаването на „Зърнената сделка“ не просто не я изключвам. Тя е, вероятно, една от основните“, каза Братчук. Руските пропагандисти като Владимир Соловьов и негови колеги са категорични тази сутрин: „Край със зърнената сделка“

Министърът на курортите на Крим призова туристите да останат в хотелите си заради извънредната ситуация на моста. Властите призовават шофьорите да използват „други маршрути“ поради затварянето на трафика по Кримския мост. Организиран е обходем маршрут през окупираните Мелитопол и Мариупол, или новите региони, както ги нарича Москва. Спряно е и движението на фериботи между руския Кубан и окупирания Крим, заяви губернаторът на Краснодарска област Фьодор Бабенков.

В министерството на курортите е разкрит координационен щаб, а изпълняващата длъжността министър на индустриалната политика на Крим Елена Елекчян успокоява, че Крим е осигурен с горива, храни и промишлени продукти, а „местните складове разполагат с всички необходими наличности“

Взрив на Кримския мост имаше и на 8 октомври 2022 година. Първоначално Украйна не коментира атаката, но по повод на 500-те дни война при изреждане на успехите на ВСУ от времето на нахлуването на Русия, Киев изброи сред успешните акции взривяването на част от Кримския мост

Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., но е международно признат за част от Украйна, припомня агенцията. 19-километровият мост беше повреден от експлозия през октомври миналата година при нападение, което според Кремъл е организирано от украинските сили за сигурност. Месеци по-късно Украйна призна косвено за извършването му.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram