Престрелка в Алма Ата, има убити

Загинали са най-малко трима, въведено е „червено“ ниво на опасност от тероризъм в столицата на Казахстан

Неизвестен „брадат азиатец“ откри тази сутрин огън с автомат по полицейско управление в казахстанския град Алма Ата и избяга, предават руски медии, като се позовават на съобщения в социалните мрежи. Възможно е да има жертви сред полицаите. В града е въведена „червена степен“ на бдителност срещу терористична заплаха.
Източник от полицията казал на „Интерфакс“, че въоръженият мъж продължил стрелбата и в други райони на града. Предполага се, че е привърженик на „нетрадиционна религия“. Друг полицай смята, че нападателят не е един. В един от кварталите е намерена изоставена кола, чийто шофьор, който е военен, е убит.
Граждани пишат във Фейсбук, че са видели три трупа, като два от тях са в полицейски униформи. Властите отправиха към гражданите призив да не излизат от домовете си.
В момента се провежда антитерористична операция в града. Властите са отцепили железопътната гара.
От местната болница съобщават, че са приети повече от петима пострадали. „Работим в режим на извънредна ситуация, приети са повече от петима ранени“, коментират от болницата.
На 5 юни група религиозни радикали нападна два оръжейни магазина и воинска част в административния център на Актюбинска област. При престрелките загинаха осем военни и цивилни. Ликвидирани бяха 18 екстремисти и деветима бяха задържани. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обвини за нападението „нетрадиционни салафити“. Следствието смята, че те са получавали инструкции от ислямисти, воюващи в Сирия за групировката „Ислямска държава“

segabg.com/

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram