Втори ден – заложническа криза в полицейско управление в Армения

* 200 АРЕСТУВАНИ, 50 ОТ ТЯХ ОСВОБОДЕНИ.

* ВЛАСТИТЕ НЕ ДАВАТ ЗАПОВЕД ЗА ЩУРМ.

* ЕВАКУИРАХА ХОРАТА ОТ СЪСЕДНИТЕ СГРАДИ СНОЩИ.

* ВЛАСТИТЕ АРЕСТУВАХА ЕДИН, НАПУСНАЛ СГРАДАТА НА ПОЛИЦИЯТА, ВЪВ ВРЪЗКА С НАПАДЕНИЕТО.

* ОФИЦИАЛЕН ЕРЕВАН НАРЕЧЕ ОКУПАТОРИТЕ ТЕРОРИСТИ.

* ПРЕЗИДЕНТЪТ САРКИСЯН СВИКА КРИЗИСЕН ЩАБ.

* УБИТ Е ПОЛКОВНИК ОТ АРМЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ.

* СНАЙПЕРИСТИ ПО ПОКРИВИТЕ НА СЪСЕДНИТЕ НА ПОЛИЦЕЙСКОТО УПРАВЛЕНИЕ СГРАДИ.

* ДВАМА ЗАЛОЖНИЦИ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ СГРАДАТА НА ПОЛИЦИЯТА В ЕРЕВАН.

* ПУСНАХА ВИДЕО ВЪВ ФЕЙСБУК ОТ ОКУПИРАНИЯ ПОЛИЦЕЙСКИ УЧАСТЪК.

* ИСКАТ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРЕЗИДЕНТА СЕРЖ САРКИСЯН.

Втори ден продължава драмата в полицейското управление в Ереван. Трийсетина въоръжени окупираха сградата на полицията, като взеха най-малко седем души за заложници и обявиха „началото на въстание”. Превзета е полицията в квартал Еребуни. Мъже са пристигнали към 5 ч. сутринта вчера с камион „КамАЗ“ и блокирали входа на полицията. При разразилата се престрелка, имало пострадали и от двете страни. Окупаторите взели за заложници обикновени хора

Властите нарекоха окупаторите терористи. Съобщава се за 200 арестувани през нощта, като 50 сабили освободени.

Заместник шефът на полицията в Ереван Унан Погосян коментира, че е убит полковникът от полицията Артур Ваноян, а огнестрелни рани са получили подполковник Арам Ованисян, Грача Хостегян и Гагик Мкртчян. Полицейски коли, бронетранспортьори и военни автомобили са блокирали пътя към зданието. На покривите са разположени снайперисти. Евакуирани са съседните жилищни сгради. Все още не се дава заповед за щурм.

Според местните медии заложник е зам. шефът на полицията Валерий Осипян, а на мястото се отправил шефа на полицията Владимир Каспарян.

Президентът на Армения Серж Саркисян свика кризисен щаб и се срещна с шефа на правоохранителните органи по повод окупираната сграда. Властите отрекоха да има въстание против тях.

Окупаторите са привърженици на арестувания на 20 юни представител на опозицията Жирайр Сефилян. Те заявиха, че ще променят обстановката в страната чрез въоръжено въстание и поискаха оставката на президента Саркисян и освобождаването на Сефилян.

Един от окупаторите Арег Кюрегян

публикува във Facebook видео

от мястото на събитието. Според картината става ясно, че окупаторите са не по-малко от четири пет човека, въоръжени с автомати, които държат в една стая полицаи заложници.

Попитан дали властите ще освободят Сефилян, зам. шефът на полицията Погосян коментира, че Ереван няма такова намерение.

В хода на следствието стана ясно, че Сефилян има пряка връзка с окупаторите.
Призивите за въоръжено въстание няма да решат никакви въпроси, смята лидерът на опозиционната партия „Процъфтяваща Армения” Наира Зограбян.

„Групировка, която няма подръжката на минимум няколко хиляди човека няма моралното право да говори от името на народа”, каза още Зограбян. Според нея Сефилян е подкрепян едва от педесетина човека.

Кой е Жирайр (ЖИРО) Сефилян

49-годишният Жирайр Сефилян е арменски военен и политически деятел, бивш командир на Шушинския особен батальон, подполковник, герой от Карабахската война, кавалер на ордена „Боен кръст I степен” и лидер на опозицията Учредителен парламент. Роден е в Бейрут, завършва колежа „Геворк Чаталбашян“. По време на гражданската война в Ливан участва в самоотбраната на арменската общност и активист на ливанската организация «Дашнакцутюн». През 1991 г. пристига за първи път в Нагорни Карабах за участие в бойни действия, а през 1992 г. оглавява отряда, който носи победата в Карабахската война.

След края на войната се връща в Ливан за две години, а при пристигането в Армения става командир в армията. От 2000 г. започва да се занимава с политика и е опозиция на властта, кат настоява за освобождение на арменските територии. На 7 април 2015 г. е арестуван заедно с още четирима опозиционери по подозрения за създаване на масово напрежение в страната. Освободен е на 4 май същата година.

Сефилян настоява за смяна на властта в Армения.

 

monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram