Председателят на Камарата на общините на канадския парламент подаде оставка заради скандала с украинския нацист

Председателят на Камарата на общините на парламента на Канада подаде оставка заради допускането в пленарната зала на бивш нацистки военен и отправяне на похвални думи към него, предадоха световните агенции.

Инцидентът стана по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в парламента на Канада в петък. Тогава сред гостите в пленарната зала, поканени заради гостуването на Зеленски, беше и украинец, който е бил член на нациските сили. Към него председателят на Камарата на общините Антъни Рота отправи приветствени слова. Но когато се разбра кой е бил този човек, се разрази истински скандал. Реакция имаше и от страна на Русия, а веднага последваха призиви за оставката на Рота.

„С натежало сърце аз информирам членовете на парламента, че подавам оставка като председател на Камарата на общините“, заяви Рота и изрази дълбокото си съжаление за допуснатата грешка, визирайки инцидента с бившия нацистки военен.

Руското посолство в Отава изпрати нота до канадското външно министерство, както и до кабинетите на премиера Джъстин Трюдо и председателя на Камарата на общините Антъни Рота заради посрещането в канадския парламент на украинския нацист, служил в дивизията на  СС „Галиция“, заяви пред ТАСС руският посланик в Отава Олег Степанов.

„Изпратих вчера [нота] с лични придружителни писма до министър-председателя, министъра на външните работи и председателя на Камарата на общините“, каза дипломатът. Степанов уточни, че до момента не е получил никакъв отговор.

По-рано Асошиейтед прес публикува снимки, на които се вижда, че по време на речта на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент на 22 септември публиката е поздравила 98-годишния украински националист, служил в СС дивизията „Галиция“ по време на Втората световна война. Тя е сформирана от жители на Западна Украйна през 1943 г. През юли 1944 г. е почти напълно унищожена в битката при Броди, след което е формирана наново и използвана в Словакия, Югославия и Австрия. През април 1945 г. е изведена от СС, преименувана е на 1-ва украинска дивизия и става част от Украинската национална армия. През май войниците ѝ се предават на британските и американските сили, припомня ТАСС.

Източник: БТА

Следвайте „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram