Превратът в Нигер може да предизвика недостиг на уран в ЕС

Военният преврат в Нигер поражда опасения, особено във Франция, относно потенциалното му въздействие върху вноса на уран за захранване на ядрени централи, пише „Политико“.

Нигер покрива 15% от нуждите на Франция от уран и представлява една пета от общия внос на уран в ЕС. Orano, френският държавен производител на ядрено гориво, продължава дейността си в Нигер и наблюдава ситуацията, каза говорител на компанията в изявление, изпратено по имейл до POLITICO.  подчертава че „нашият приоритет е да поддържаме безопасността на нашите служители в страната“.

Енергийните експерти побързаха да подчертаят, че напрежението няма да има незабавно въздействие върху нуждите на Франция от уран, тъй като добивът продължава и ако спре, съществуващите запаси могат да покрият приблизително две години.

Но превратът в Нигер може да бъде предизвикателство за нуждите на Европа от уран в дългосрочен план. Това идва в момент когато континентът се опитва постепенно да премахне зависимостта си от Русия, друг водещ доставчик на уран, използван в европейските ядрени централи.

Напрежението в Нигер може допълнително да обезкуражи ЕС да приеме санкции срещу Русия в ядрения сектор, според Фук-Вин Нгуен, енергиен експерт в института Жак Делор в Париж.

През 2021 г. Нигер беше най-големият доставчик на уран за ЕС, следван от Казахстан и Русия, според Агенцията за доставки на Европейската общност за атомна енергия.

„Това може да има последствия на ниво ЕС. Уранът – и ядрената енергия като цяло – все още не са обект на санкции. Ако ситуацията в Нигер се влоши, това със сигурност ще усложни приемането на санкции за руския уран в краткосрочен план“, казват от Агенцията.

Междувременно превратаджийте обвиниха Франция в понеделник, че планира стачки, за да се опита да освободи президента Мохамед Базум, който в момента е задържан. Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че Франция „няма да толерира никакви атаки срещу Франция и нейните интереси„.

Orano обяви по-рано тази година, че работи с правителството на Нигер за проучване на нов добив на уран в северния регион на страната Арлит.

Говорител на френското министерство на енергетиката не отговори на искане за коментар.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram