Медии: Китайски кораби са във водите на Тайван и започнаха блокада на острова

/Поглед.инфо/ Ситуацията около Тайван продължава да е напрегната. На 6 август тайванското министерство на отбраната съобщи, че 20 самолета на военновъздушните сили на НОАК са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана на острова, а 14 кораба на ВМС на НОАК са провели учения в териториалните води на Тайван.

Министерството уточни, че Пекин е разположил един самолет по-малко от предния ден. В същото време от горния брой самолети 18 са изтребители (4 единици J-11, 4 единици J-16 и 10 единици Су-30), от които 14 са пресекли средната линия на Тайванския пролив.

Също така в опасната провокация са участвали един тежък военнотранспортен самолет Y-20 и един противолодъчен самолет Y-8 на Китайската народна република.

Тайпе организира въздушни патрули за наблюдение на оперативната обстановка в небето и във водите около острова, а също така разположи системи за противовъздушна отбрана, ПКРК и артилерия на брега и корабите.

Най-старият англоезичен вестник в Хонконг, SCMP, нарече маневрите, извършени от армията на континентален Китай, „ефективна блокада на Тайван“. Изданието уточнява, че Пекин е удължил ученията около острова до 15 август.

В същото време американската агенция Асошиейтед прес също смята, че блокадата на Тайван от КНР, която по-рано се прогнозираше от много експерти, вече е започнала.

Медиите обърнаха внимание на факта, че властите на Тайван са били принудени да отменят полетите, тъй като НОАК не е спряла маневрите, а ги е удължила и може да ги повтори. С корабоплаването там също не всичко е безопасно.

Освен това действията на Пекин увеличиха риска от прекъсване на доставките на чипове, които се произвеждат в Тайван и са необходими на много компании по света за производството на различни продукти.

Реагирайки на случващото се и бизнес, американската компания Apple, която се стреми да намали зависимостта си от континентален Китай, ще произвежда смартфони от серия 14, включително iPhone 14, iPhone Max и iPhone 14 Pro Max, в Индия в производствена площадка, собственост на тайванската компания Foxconn. Ако това се превърне в тенденция, тогава Китай може да загуби статута си на основна фабрика в света.

Мнозина в САЩ биха искали да преместят фабрикиет си в Индия, Виетнам, Бангладеш и други страни в Южна и Югоизточна Азия, включително Мианмар (Бирма), но след смяна на военния режим там.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram