Лавров: Специалната операция на Русия в Украйна е призвана да сложи край на курса на САЩ

„Специалната операция на Русия в Украйна е призвана да сложи край на курса на САЩ и другите западни страни към безогледна доминация в света“, това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия „Россия 24”, предаде ТАСС.

„Нашата специална военна операция е призвана да сложи край на безогледното разширяване и беозгледния курс на пълна доминация на САЩ и след тях и на останалите западните страни на международната сцена”, обясни Лавров.

И допълни, че тази доминация се упражнява чрез най-груби нарушения на международното право.

„В Косово без референдум може да бъде призната независимостта му, а в Крим, в резултат на референдум, който бе наблюдаван от стотици обективни представители на чужди държави, не може. В Ирак, на десетки хиляди километри от САЩ им се привидя заплаха за американската сигурност, бомбардираха го, не намериха никаква заплаха и дори не се извиниха. А когато до нас, буквално до границите ни отглеждат неонацисти и ултрарадикали, създават десетки биологични лаборатории съвместно с Пентагона, провеждат експерименти, преди всичко предназначени за създаване на биологично оръжие – намерени са документи, които не оставят никакви съмнения, то на тази заплаха до нашите граници, а не през океана, на нас не ни е позволено да реагираме”, обясни Лавров.

В същото време той посочи, че отношението на САЩ и техните съюзници към Русия се е променило:

„Това е много сериозен обрат дори в политиката, която Европейският съюз и Западът като цяло под ръководството на САЩ започнаха да провеждат след началото на нашата специална военна операция, политика, която показва озлобление, в някои отношения дори настървеност”, заяви руският дипломат №1.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram