КОШМАР В ЛИБИЯ: Над 5000 жертви и най-малко 10 000 изчезнали при наводненията

Хиляди хора загинаха и най-малко 10 000 са изчезнали в Либия при наводнения, причинени от огромна средиземноморска буря, която скъса язовири, помете сгради и унищожи до една четвърт от източния крайбрежен град Дерна.

Старши медик в Дерна съобщи пред Ройтерс, че повече от 2000 души са загинали, докато официални лица в Източна Либия, цитирани от местната телевизия, изчисляват жертвите над 5000.

Бурята Даниел прекоси Средиземно море в странаТА, разделена и разпадаща се след повече от десетилетие на конфликт.

В Дерна, град с около 125 000 жители, могат да бъдат видени разрушени квартали, покрити с кал и развалини, оставени от широк порой след спукани язовири.

Мохамад ал-Кабиси, директор на болницата Уахда, съобщи, че 1700 души са починали в един от двата района на града и 500 са починали в другия.

В коридорите на болницата лежат безжизнени тела, а хора оглеждат, опитвайки се да идентифицират изчезналите членове на семейството.

Местната телевизия Ал-Масар съобщи, че министърът на вътрешните работи на източната администрация е казал, че са загинали повече от 5000 души.

Други източни градове, включително вторият по големина град в Либия Бенгази, също бяха ударени от бурята. Тамер Рамадан, ръководител на делегация на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, каза, че броят на жертвите ще бъде „огромен“.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че екипи за спешно реагиране са били мобилизирани, за да помогнат на място.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram