Китай принуждава САЩ да си плати дълга заради натиска над Русия?

Китай може да поиска изплащането на дълга на САЩ в злато, ако американците окажат натиск върху Русия, съобщи politikus.ru. За капак по-рано медиите излязоха с новината, че дипломати от втората по-големина икономика в света, са установили диалог с турското ръководство и са го убедили да не позволява преминаването през Проливната зона и навлизането в Черно море на кораби на НАТО.

САЩ, Долар

САЩ, Долар

Тази информация все още не е получила официално потържедние от КНР, но трябва се има предвид, че това не е първия път, когато двете държави се държат като стратегически съюзници. Например Русия и Китай многократно блокираха проекторезолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които осъждат президента Башар Асад и дават право да се нахлуе на територията на Сирия. Двете страни показаха единна дипломатическа позиция и по отношение на кризата в Либия и последвалата военна интервенция на НАТО от 19 март 2011 г.

Китай – Русия

Китай - Русияkazanfirst.ru

През последните дни на кризата стана ясно, че западните партньори подготвят „твърд отговор“ на Русия заради „военната агресия“ в Украйна. След близо 90-минутен телефонен разговор между президентите Путини и Обама, последният потвърди, че няма да участва в срещата на върха на голямата осморка (Г-8), която трябва да се проведе през юни в южната част на руския град Сочи, и дори заплаши Русия от изключване от формата.

„Ако Русия продължава да не спазва международното право скоро тя ще попадне в значителна политическа и икономическа изолация “, предупреди Обама.

Борса

Борсаen.ria.ru

И така и стана. Белият дом разпространи обща декларация от името на Групата на седемте, в което те заявяват, че прекратяват планираното си участие в срещата на върха, защото са нарушени принципите и ценностите, на които се опират Г-7 и Г-8. Новината за предстоящите икономически и политически санкции  „изпари“ от руският фондов пазар ( РТС – Русия) почти $60 млрд. Руският индекс ММВБ (MICEX) се срина с 13%, а рублата падна до рекордно слаби равнища при откриването на търговете в Русия, в резултат на украинската криза.

Напомняме че през последната една година Китай увеличи експозициите в американски държавен дълг и към края на 2013 г. неговият размер, само към Китай, достигна безпрецедентните US$1.317 трлн./LIVENEWS.BG

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram