Параолимпиадата в Сочи: демонстриране на неограничените възможности

На 7 март на стадион „Фищ“ в Сочи се състоя тържествената церемония на откриването на 11-та зимна Параолимпиада.

В Русия за първи път се провеждат състезания от такова равнище за хора с ограничени възможности.
Една от интригите на Параолимпиадата беше – ще участва ли в парада на откриването отборът на Украйна? До средата на петък изобщо не беше известно нищо за участието на украински спортисти в игрите. Сутринта с тях се срещна президентът на Русия Владимир Путин. А през деня на специална пресконференция президентът на Параолимпийския комитет на Украйна Валерий Сушкевич обяви, че спортистите са решили да участват в игрите в Сочи. На парада на участниците Украйна бе представена само от един спортист – скиора и биатлонист Михаил Ткаченко. Появата му на стадиона бе посрещната с овации. Стадион „Фищ“ беше пълен. Зрителите много топло посрещнаха спортистите от Гърция и Китай, които носеха в ръцете по две неголеми знамена – на своята страна и на Русия.
На арената имаше и руска сватба, и чупещ леда ледоразбивач, и фантастично изпълнение на музиката „Фея Драже“ из балета на Чайковски „Лешникотрошачката“ с напълнени с вода чаши. потресаващо бе и изпълнението а капела на химна на Русия и казашката песен „Ти, Русия, майчице Русия“ от обединения хор на представители на Кубанския казашки хор, хора „Пятницки“, Държавния ансамбъл за песни и танци на Татарстан, Държавния ансамбъл за народна песен и танц на Адигея, Академичната хорова капела „Юрлов“ и още няколко други хорови колективи от различни руски градове (общо 376 души). За мащабите на представлението може да се съди по участието на най-големия танцов колектив в Русия „Тодес“ от 126 души и 504 млади балерини, които отначало изобразиха снежинки, а на края се построиха в очертанията на олимпийската факла във формата на перо на Жар-птицата.
Пред зрителите се изказаха ръководителят на организационния комитет на Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко и президентът на Международния Параолимпийски комитет сър Филип Крейвън. Президентът на Русия Владимир Путин обяви игрите на 11-та Параолимпиада за открити.
Тържествено и трогателно мина и церемонията на запалването на огъня на Параолимпиадата. Главната факла на площада на медалите край входа на стадиона запалиха шесткратният параолимпийски шампион по ски надбягване и биатлон Сергей Шилов и двукратната олимпийска шампионка по плуване Олеся Владикина. Церемонията завърши с ярък фойерверк.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram