Китай и Русия ускоряват бягството от долара

Сътрудничеството между Китай и петте държави-членки на Евразийския икономически съюз се за засилва с развитието на плана „Един пояс, един път”, пише „Саут Чийна Морнинг поуст”.

Вече все по-сериозно се разглежда идеята за създаването на нова евразийска парична и финансова система.

Така, подкрепеният от Русия икономически и търговски блок, ще намали зависимостта си от щатския долар и еврото при търговията с Китай.

Евразийският икономически съюз (ЕАИС), аналог на Европейския съюз, включва пет държави: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия. Той осигурява свободен поток на стоки и икономическо сътрудничество между тези страни. Въпреки това няма единна валута.

Сергей Глазйев, министър на интеграцията и макроикономиката на ЕАИС и бивш съветник на руския президент Владимир Путин, заяви миналия понеделник на онлайн среща, че като част от сътрудничеството с Китай, съюзът ще увеличи използването на националните валути.

„Русия и Китай са създали свои собствени платежни системи, система за електронен обмен на информация между банките, но бизнес участниците все още са много мудни в използването на тези елементи на инфраструктурата и така работят в чуждестранна валута”, каза Глазйев. „Смятам, че е необходимо радикално да обърнем ситуацията, да създадем собствена евразийска парична и финансова система. Това би ни застраховало от рискове, би било надеждно, прозрачно, удобно, ефективно и не би било обременително за бизнес участниците”.

В момента в рамките на ЕАИС около 50% от сделките се извършват в национални валути, а при търговия с Китай делът на използването на национални валути е само 15%.

Глазйев също така подчерта спешната необходимост от стабилизиране на обменните курсове на националните валути на страните членки на блока, създаване на евразийски обменни и ценови механизми и въвеждане на стимули за търговията в национални валути.

Това предложение се обяснява с факта, че Русия и Китай от известно време се опитват да намалят зависимостта си от щатския долар.

От 2014 г. САЩ използват контрола си върху глобалната финансова система, за да налагат санкции на Русия. Освен това тази година Вашингтон санкционира редица лидери и компании на китайската комунистическа партия за ролята им в ограничаването на автономията на Хонконг и изграждането на острови в спорното Южнокитайско море, както и за нарушения на правата на мюсюлманските малцинства в Китай.

Китайско-американските отношения се влошават и Пекин се опитва да ускори приемането на юана в глобалните плащания, за да намали влиянието на САЩ.

Според Централната банка на Русия и Федералната митническа служба през първото тримесечие на тази година само 46% от двустранната търговия между Русия и Китай се е извършила в щатски долари, това е първият път, когато делът на използването на долара пада под 50%. Настоящата ситуация е коренно различна от тази през 2015 г., когато почти 90% от двустранната търговия бе в щатски долари.

Намаляването на дела на долара обаче засега става за сметка основно на еврото. Делът на единната европейска валута в търговията между Русия и Китай достигна рекордните 30%, докато този на юана е 17%, а на рублата, само 7%.

В допълнение към търговията Москва и Пекин също се опитват да засилят финансовото си сътрудничество, за да ускорят откъсването от долара.

Москва обяви миналата година, че планира за първи път да емитира облигации в юани, надявайки се да привлече китайски инвеститорски интерес към руския дълг и да спомогне за определянето на цените на опции за застраховане на ценните книжа, деноминирани в рубли и юани, заобикаляйки щатския долар.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram