Хайко Маас е организирал тайната среща на Захариева с двама македонски министри в Берлин

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи и колегата му за европейски въпроси Никола Димитров са в Берлин по покана на германския външен министър Хайко Маас и за среща с първия дипломат на България Екатерина Захариева.

Това съобщават държавната македонска агенция МИА, „Дойче веле“ и БГНЕС.

Последната агенция уточнява, че външното министерство в София нито потвърждава, нито отрича и че по нейна информация се очаква „твърда позиция“ на България да бъде представена по време на тези разговори. Правителството в Скопие обаче е потвърдило пред МИА за срещата.

Поканата, отправена от Маас и министъра за европейските въпроси Михаел Рот, идва в момент, когато София втвърди тона към Скопие и формулира по нов начин условията пред ветото за насрочване на първата междуправителствена конференция – същинско начало на преговорите с ЕС.

Северна Македония и България би трябвало да изгладят различията си до 10 ноември, но Скопие даде сигнал миналата седмица, че няма да преговаря за идентичността, нито да прави отстъпки – малко след като обяви възможност за специален анекс към Договора за добросъседство.

„Дойче веле“ припомня, че Берлин няколко пъти заяви в последните седмици, че двустранните въпроси нямат място в преговорите за евроинтеграията и София и Скопие трябва да решат въпроса сами.

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов изпрати вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в Берлин, където по покана на германското председателство на ЕС ще се състои дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

Целта на разговорите в германската столица е България да изложи условията, при които би могла да подкрепи започването на преговори на РСМ за членство в ЕС. 


Очаква се Захариева да представи твърдата позиция на София, подчертавайки че има все по-малък времеви прозорец, който остава до вземането на решение. Остават само броени дни, в които ЕС трябва да вземе решение дали или не РСМ ще започне преговори по същество. 

Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.

Тя още веднъж подчерта, че „ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат своя език така, както им харесва.

Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина за корените на техния език и национална идентичност“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram