Китайският апарат „Чанъе-5“ се върна успешно на Земята

Китайска космическа капсула, пренасяща 2 килограма проби, взети от лунната повърхност, се приземи успешно в района на Вътрешна Монголия, съобщава РИА Новости, като цитира Синхуа и Държавното космическо управление на КНР.

Китайският спускаем модул на космическия апарат „Чанъе-5“ успешно кацна на Луната на 1 декември. Апаратът беше изстрелян на 23 ноември, като мисията му бе да донесе на Земята проби от Луната. Мисията е първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната. По този начив Китай се присъедини към САЩ и Русия, които са осъществявали подобни проекти. Спускаемият апарат достигна на 2 метра под лунната повърхност със сонда и загреба около 2 килограма скали и други отломки, които сега са  върнати на Земята. За целта „Чанъе-5“ включваше четири модула – за пребиваване в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

Китайски космически апарати са кацали вече два пъти на Луната с мисиите „Чанъе-3“ и „Чанъе-4“. 

Първоначално се предвиждаше изстрелването на сондата в края на ноември 2017 г., но поради аварията на ракетата-носител през юли 2017 г. мисията трябваше да бъде отложена до края на 2019 г.. Последва ново отлагане за ноември 2020 г. 
Китайската програма за лунно сондиране включва три етапа. Първият е прелитане около земния спътник – „Чанъе-1“ и „Чанъе-2“, кацане на Луната – 3 и 4, връщане от Луна към Земята – апарати 5 и 6. Мисията „Чанъе-7“ включва общо изследване на Южния полюс на Луната. „Чанъе-8“ ще проведе научнит изследвания, но трябва да проведе ключови тестове на редица технологии на лунната повърхност.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram