Агоп Каспарян: Сегашният локдаун е много по-сериозен, бизнесът няма резерви

Здравните мерки не са придружени от икономически. Тази криза, този локдаун ще бъде много по-сериозен от затварянето през март. Това мнение изрази пред БНР икономистът Агоп Каспарян.

По думите му запасите и резервите на бизнеса, които са били използвани през пролетта, вече са стопени, затова втората вълна ще е още по-опасна от първата.

Една от най-работещите програми беше тази за помощта от 3 до 10 хиляди лева, с бързо кандидатстване и прости документи, посочи Каспарян в предаването „Преди всички“.
По мярката 24 лева на ден до 15 декември са кандидатствали 830 фирми, одобрени са били 701, а помощта е достигнала едва до 2954 души, съобщи Каспарян и подчерта, че тази мярка не е работеща.

200 хиляди самоосигурени лица са оставени на произвола на съдбата в момента, допълни икономистът.

Икономическите мерки достигат много трудно до бизнеса, по много тромав и бюрократичен начин, коментира Агоп Каспарян.

Относно новите варианти за подпомагане на малкия и среден бизнес той заяви, че тези 156 милиона се прехвърлят от март насам от перо в перо.

„Първо бяха от 3 до 10 хиляди лева. След това тръгнаха да влизат в програмата от 15 до 50 хиляди лева. Постоянно се прехвърлят. Сега наистина има обещание и на премиера, и на икономическия министър, че НАП ще бъде операторът по тази програма и тя ще разпределя парите, което беше най-логичното.“

По последни данни на Евростат България отново е страната с най-ниска покупателна способност в ЕС, с 42 на сто по-ниско равнище от средното за съюза, изтъкна Каспарян.

Източник БНР

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram