Киев отхвърли предложението на Кисинджър за договаряне на мир

Киев отхвърли предложената от бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър формула за уреждане на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс. „Г-н Кисинджър все още не е разбрал нищо. Нито за естеството на войната, нито за последствията от нея за международните отношения“, написа в социалната мрежа Телеграм украинският президентски съветник Михайло Подоляк. Междувременно  президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се подготвя за всякакви отбранителни сценарии.

„Г-н Кисинджър все още не е разбрал нищо. Нито за естеството на войната, нито за последствията от нея за международните отношения“, написа в социалната мрежа Телеграм украинският президентски съветник Михайло Подоляк. „Всъщност рецептата, която бившият държавен секретар предлага, но която се страхува да каже гласно, е проста: умиротворяване на агресора чрез жертване на части от Украйна и получаване на гаранции за ненападение срещу други източноевропейски държави.“

Михайло Подоляк добави, че „всички привърженици на простите решения трябва да запомнят следното очевидно нещо: всяка сделка с дявола – лош мир за сметка на украински земи – ще бъде победа за Путин и рецепта за успех на автократите по света“.

В своя статия за сп. „Спектейтър“ Кисинджър припомни предложената от него през май формула за спиране на огъня в Украйна, която предвижда руската армия да се върне на позициите си отпреди инвазията на 24 февруари, а Крим да бъде предмет на „преговори“.

В интервю от вчера директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че макар и повечето конфликти да приключват с преговори, оценката на ЦРУ е, че Русия все още не е достатъчно сериозна в намерението си за започване на истински преговори за прекратяване на войната.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на границите на Украйна е „постоянен приоритет“ и че страната му е готова за всички възможни сценарии с Русия и съюзничката ѝ Беларус, предаде Ройтеrс.

„Защитата на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет“, заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. „Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии“, добави той.

Коментарът му идва в навечерието на посещение в Беларус на руския президент Владимир Путин на фона на дискусии за възможна нова офанзива от страна на Москва и предположения, че тя би могла да дойде откъм Беларус, отбелязва агенцията.

В обръщението си Зеленски отправи нов призив към западните страни да осигурят на Украйна ефективни въздушна отбрана. Той също така каза, че силите му държат под контрол град Бахмут в Източна Украйна, където се водеха едни от най-ожесточените боеве.

Той каза още, че е възстановено електричеството на още три милиона украинци след последните руски атаки срещу инфраструктурата, с което общият брой на гражданите с възстановено електроснабдяване е достигнал девет милиона през последните два дни.

„Електроснабдяването беше възстановено за още три милиона украинци. Плюс шест милиона вчера. Това означава, че след терористичните атаки в петък вече имаме резултат за над девет милиона души“, посочи украинският президент.

Русия изстреля множество ракети срещу енергийната мрежа на Украйна в петък, като уби най-малко трима души и повреди девет енергийни съоръжения.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram