Италия отказа да върне „Дискохвъргачът“, купен от Хитлер

Италианският министър на културата отхвърли искането на германската държавна колекция за антики в Мюнхен да върне древна римска статуя, олицетворяваща арийската естетика на Адолф Хитлер, наричайки я национално богатство, съобщава италианският вестник Corriere della Sera.

„Дискохвъргачът от Паломбара“ е римско копие от II в. на отдавна изгубен гръцки бронзов оригинал. Хитлер купува римското копие от частния му италиански собственик през 1938 г. под натиска на италианския диктатор Бенито Мусолини и против волята на министъра на образованието и културните дейци в тогавашна Италия.

Статуята „Дискохвърлячът от Паломбара“

Статуята, която е открита в римска вила през 1781 г., е върната на Италия през 1948 г. като част от произведения на изкуството, незаконно придобити от нацистите.

Спорът възниква, когато директорът на Националния музей в Рим поиска мраморната основа на статуята от 17-ти век да бъде върната от държавната колекция за антики Antikensammlungen. Вместо това германският музей поиска връщането на „Дискохвърлячът от Паломбара“, заявявайки, че той е бил незаконно транспортиран в Италия през 1948 г., съобщи вестник Corriere della Sera в петък.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано изрази съмнения, че германският министър на културата Клаудия Рот е била запозната с баварското искане. „Пошегувах се. Ще трябва да стъпят върху трупа ми – статуята остава в Италия“, заяви министърът пред италианската държавна телевизия Rai в събота вечерта. В коментара си той заклейми германското искане за връщането му като „недопустимо“.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram