Историческа лидерска среща в Киев: Украйна няма да получи ускорена процедура за влизане в ЕС на

Добри и лоши новини за Украйна на днешната историческа среща на високо равнище. Лидерите на страните от Европейския съюз се срещат с президента Володимир Зеленски в Киев, предава Нова телевизия.

Те ще обявят заделянето на още пари и нематериална помощ за Украйна, както и нови санкции срещу Русия, заради нападението ѝ над съседната страна.

Няма да бъде обявена обаче ускорена процедура, по която Украйна да влезе в Европейския съюз.

В правилата няма забрана да се преговаря със страни, които водят война, но Украйна има много други задачи като изграждането на независим съд, овладяване на корупцията и промяна на законите в редица сфери.

Силното ви желание да се присъедините към ЕС е впечатляващо. Изготвихте кандидатурата си по съвършен начин. Станахте страна кандидат, докато водите сражения. Продължавате да постигате впечатляващ напредък, за да отговорите на седемте критерия, поставени от Комисията. Радвам се да видя, че вашите служби за борба с корупцията работят ефективно за пресичането на подобни практики“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз реши да отпусне още 545 млн. евро на Украйна като допълнителна военна помощ.

Помощта е седми пакет от началото на войната и с нея ще бъде платено на европейските държави, които изпращат оръжие и боеприпаси на украинската армия. 54 млн. от сумата са допълнително финансиране за мисията на ЕС за обучение на украински войници, която беше сформирана през октомври. 

Така военната помощ на ЕС за Украйна достигна 3.6 млрд. евро от началото на войната.

ЕС обяви удвояване на броя на украинските войници, които ще бъдат обучавани от ЕС, до 30 000 тази година и обеща 25 милиона евро за разминиране на зони, отвоювани от Украйна.

Първото решение на ЕС за отпускане на военна помощ беше взето на 28 февруари – четири дни, след като руските войски навлязоха в Украйна.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram