Днес, 03.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „СПИН-ът почука и на нашата врата. Всеки е длъжен да си помогне сам“, заключи гостуващият в студиото акушер-гинеколог д-р Пламен Пенев, който информира слушателите за историята на заболяването, източниците на зарази и начините за предпазване.

1997 –В Казанлък поредица от лекции изнесе популярният американски лектор Робърт Уайгли, известен с цикъла си семинари „Удивителните открития на Библията“.

1998 – Сдружение „Екогласност“ – Казанлък подкрепи с декларация действията на правителството спрямо кредитните милионери. Българският женски съюз в Казанлък също излезе с декларация и изрази възмущението си от „тези, които са отпускали заемите и които са ги използвали“ и призова съда, следствието и прокуратурата да реагират незабавно.

1999 – Дарение на стойност 2 хиляди марки – медицинско оборудване и съоръжения за лежащо болни, пристигна за социалните домове в Казанлък от гр. Касел, Германия, по инициатива на живеещата там казанлъчанка д-р Радка Арнолд.

2000 – Оповестена в този ден справка показа, че гражданите, преминали през областния отрезвител през 1999 г., са били с 200 повече в сравнение с предходната година. Броят им беше 843, като 34 от тях бяха жени, а 30 – младежи.

2000 – Без да е наясно с процедурата, местният синдикат „Промяна“ апелира за ревизия на приватизационната сделка на „Арсенал“. Агенцията по приватизация отговори, че единственият кандидат-купувач на „Арсенал“ е Работническо-мениджърското дружество.

2002 – Първия си албум с 14 песни издаде казанлъшката група за руски песни „Грамофон“ – „33 оборота-стерео“.

2003 – 16 констативни протокола за кражба на електричество бе съставило Електроразпределение – Казанлък от началото на годината до тази дата. Глобите бяха от 100 до 500 лв.

2003 – „Защо в медиите в България става все по-трудно?“ – този въпрос зададе радио „Вис виталис“ на Емил Кошлуков от Медийната комисия в парламента. Отговорът бе: „Защото рецептата за промени беше малко сбъркана; защото са много хората, които имат икономически и политически интереси; защото, за да направиш промяна, трябва да знаеш какво искаш, а българските политици не винаги знаят“.

2004 – Премиерната си постановка „Г-н Колперт“ от Давид Гизелман представи Театър „Любомир Кабакчиев“. Режисьор бе Боян Славов, сценограф Кънчо Касабов. В спектакъла с роля участва и журналистът на радио „Вис виталис“ Георги Манев.

2010 – Само за две години казанлъшкото психиатрично отделение МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”, открито на 27.03.2008 г., стана една от 5-те най-добри психиатрични клиники в страната. В интервю за „Вис виталис“ неговият ръководител д-р Георги Кръстев сподели, че пациентите на отделението ползват безплатно част от най-новите лекарствени продукти на 3 световни фармацефтични гиганта в областта на психиатрията. В някои случаи сумата за лекарства на седмица достигаха до над 1000 лева.

2012 – С панихида и възпоменателно слово пред паметника на Емануил Манолов в парк „Тюлбето“ бе отбелязана 110-тата годишнина от смъртта на композитора – основоположник на българското професионално композиторско творчество и автор на първата българска опера „Сиромахкиня”, поставена в Казанлък през 1900 година. 

2013 – 12 медала от  Държавното първенство по ски-ориентиране спечелиха представителите на ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък. Тончо Нейчев, Христо Ангелов, Павел Михалев и Танчо Танев завоюваха общо 5 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала. Местният Клуб по ориентиране, съществуващ от 1957 г., наброяваше 20 души. Негов председател бе Христо Ангелов.

2014 – За кауза на месец януари от кампанията на Борис Кърчев „Избери кауза и промени Казанлък” казанлъчани избраха да бъде закупена електронна бягаща пътека за подпомагане рехабилитацията на децата от Дневния център за деца с увреждания.

2015 – Маргарита Илиева, ръководител на общинската дирекция „Местни данъци и такси“, в ефира на „Вис виталис“ отговори на гражданите, които се интересуваха от това, дали собствениците на мощни коли със съвременни двигатели, отговарящи на еконормите, ще плащат по-малко данък? Илиева поясни, че, според общинските наредби в Казанлък, с 20% по-малко данък плащат собствениците на автомобили, които имат катализатор.

2016 – Кънчо Христов е единственият кандидат за началник на отдел  “Инвестиционни проекти с външно финансиране ” на Община Казанлък

2016 – Казанлъшкият режисьор Румен Сомов и неговият екип от UNITED AVANGARD ARTIST спечелиха награда от фестивала „Кино в длан“ . Журито е адмирирало идеята за създаването на триминутния филм, като условието е той да е заснет с телефон. Румен Сомов, разказва за фестивала, как е направен филма и за неговия сюжет.

2017 – Четирима казанлъчани са с призови места в класация за Колоездач на годината. Допитването до клубовете е на Черноморската колоездачна лига и организаторите на състезанията през 2016 г. В челните редици при юношите старша възраст е спортист № 5 в класацията на Казанлък Мартин Папанов, състезател на „Лястовица“. Втори при мъжете е Александър Алексиев от „Несебър“, а трети – Георги Георгиев от „Брисаспор“ Турция. Третото място в категорията на момчетата е за казанлъшкия колоездач Денис Искрев.

2019 – „Нашата политика винаги е била да показваме какво сме направили. Призивът ми е всички политици да си мерят приказките. Не се вкарвам в темата ”Ало, Банов съм”, който иска да си прави компромати. А нека БСП да покажат какво са направили за хората. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти“. Той откри мост в Стара Загора.

2020 – Над 60 тона с боклуци, са изчистени зад блока в квартал Кармен. Пространството зад кооперацията вече е бетонирано, насипан е и филц. Акцията по почистването е изцяло дело на живеещите в квартала. Самите те ще съблюдават за чистотата, планират дори да направят и зелен парк до блока. „В кварталните магазини свършиха торбите за отпадъци. Защото живеещите в Кармен масово купуват такива за изхвърляне на боклуците“. Това заяви Димитър Банев, който е инициатора на почистването и бетонирането зад блока. Следенето за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци ще бъде денонощно. Самите хора са горди с гледката, която вече представлява пространството зад блока. Настояват от общината да сложат и камери, за да може да се залавят евентуални бъдещи нарушители. Относно наложените глоби с фиш те са общо 84. Ако задълженията не бъдат платени ще бъдат дадени на публичен изпълнител. Отделно в училището в Кармен и с децата се работи за изграждане на навици за поддържането на чистота.

2020 – Пълната липса на информация и зачестилите напоследък слухове, че община Казанлък възнамерява да изгражда кардиологичен център на четвъртия и петия етаж в ДКЦ /бившата поликлиника/, разбуниха духовете сред медиците, ползващи кабинети в сградата. Лекарите са притеснени, че ще трябва да напуснат кабинетите си, а на тяхно място да се настани център, който би ощетил цялостното системата на здравеопазването и лечението в Казанлък.

2020 – В рамките на седмица (27 януари – 2 февруари 2020 г.), РЗИ информира за повишаване на заболеваемостта от варицела. За 34 пациенти от Казанлък, няколко села от общината и от региона на Стара Загора, постъпват данни за заразени. Случаите са от Стара Загора, Казанлък, с. Овощник, с. Хаджи Димитрово, с. Голямо Дряново, с. Горно Черковище, с. Дунавци, с. Хрищени и с. Бузовград. По категория те са класифицирани като вероятни и са с 21 повече от предходната седмица. Има данни и за 10 случая на скарлатина – от Стара Загора, Казанлък и с. Долно Изворово.

2021 – Изпълнителното бюро на БСП-Казанлък настоя кметът на общината Галина Стоянова незабавно  да спре скандална обществена поръчка за 8 млн. лв. Това посочиха в Позиция от ръководството на партията. Община Казанлък  на 11 януари т.г. обяви обществена поръчка  за „изпълнение на строителни и монтажни работи, изразяващи се в ново строителство, изграждане, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт, полагане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация на улици в община Казанлък и общинската пътна мрежа”.  Социалистите считаха, че с  обявените дейности, ГЕРБ  предвижда  през следващите три години да даде 8 млн. лева от парите на казанлъчани на избрана фирма, без одобрение на гражданите на община Казанлък и без гласувани бюджети и инвестиционни програми.

2021 – Пешеходната пътека на спирката на разклона за село Долно Сахране вече бе осветена. Път I-6 от гр. Павел баня до гр. Казанлък е първокласен, но кметът на Павел баня Иса Бесоолу бе категоричен, че институциите трябва да си помагат и той самият не може да остане безучастен към опазване живота и здравето на хората, които се налага да пресичат пътя по пешеходната пътека. За целта бе монтирано соларно осветление. В новия бюджет на общината за 2021 г. градоначалникът бе предвидил 30 000 лева за закупуване на нови стълбове, които да бъдат монтирани по общинските пътища.

2021 – Димитър Каракехайов отбеляза 100 годишен юбилей. Той бе жител на град Крън. Димитър е участник във Втората Световна Война. Краят й отбелязва през 1945г. в Австрия. По случай юбилея Димитър Каракехайов получи медал и грамота от Министерство на Отбраната, почетен плакет от Съюза на ветераните от войните. Поздрави от кметството в Крън и Казанлък. 100 годишният си юбилей дядо Митко отбеляза в добро здраве с роднини и приятели.

2021 – Трима бяха кандидатите за кмет на община Мъглиж в частичните местни избори, които предстоеше да се проведат на 28 февруари. По реда на регистрация в ОИК кандидатите бяха: д-р Душо Гавазов от ПП ГЕРБ, Златко Острешев от местна коалиция „Движение България на гражданите“ (ДБГ, Движение 21 и НДСВ); Миглена Филипова от коалиция „БСП за България“.

2022 – В МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък всички 66 легла са заети.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram