Ирландия вече отказва да настанява безплатно украински бежанци

Ирландският министър-председател Лео Варадкар обяви, че правителството му възнамерява да накара украинските бежанци да плащат за настаняването си в страната. Той отбеляза, че Ирландия досега е била сред най-щедрите държави членки на Европейския съюз в това отношение, но вече не може да си го позволи поради жилищната криза в страната, съобщава RT.

По време на официалното си посещение в Южна Корея на 4 и 5 октомври Варадкар обясни пред репортери, че „броят им е много голям. Това оказва огромен натиск върху настаняването.“

Новата политика, която министър-председателят се надява да въведе до края на годината, има за цел да намали потока от новодошли, така че ирландските власти да имат „повече време да наваксат“ с жилищните и други проблеми.

Варадкар също така посочи, че други държави членки на ЕС, „не предлагат например неограничено безплатно настаняване, осигурено от държавата“, и обясни, че би искал да приведе условията в съответствие с тези в други западноевропейски страни. Той заяви, че приблизително 30% от 500 до 800 украинци, пристигащи всяка седмица в Ирландия, са поискали временна закрила в друга европейска държава, преди да се преместят в островната държава.

Премиерът обаче подчерта, че „украинците все още ще бъдат добре дошли тук“.

Освен че прекратява безплатното настаняване, ирландското правителство планира да промени и социалните помощи, за да насърчи украинските бежанци да си търсят работа. Подробностите как ще стане това все още не са уточнени.

Междувременно германският вестник Der Spiegel съобщи в събота, че усилията на Берлин да интегрира украинците на местния пазар на труда изглежда се провалят. Изданието цитира няколко регионални служители, които твърдят, че новото законодателство, въведено от правителството, всъщност може да обезкуражи новодошлите да търсят работа.

Съгласно новите правила украинските бежанци вече получават 502 евро (540 долара) месечно под формата на „помощи за граждани“ (Buergergeld), а преди това имаха право на 410 евро месечно. На всичкото отгоре сега им се предоставя апартамент вместо споделено настаняване.

Матиас Йендрике, областен администратор в Нордхаузен, Тюрингия, каза пред Der Spiegel, че правителството е „направило нещата твърде хубави за тях“. Докато друг служител отбеляза, че „готовността на бежанците от Украйна да работят е намаляла значително с преминаването към обезщетения за гражданите“.

Според ръководителя на Федералната агенция по заетостта Андреа Налес равнището на заетост на украинските бежанци възлиза на едва 19%. Междувременно, към края на септември, техният брой в Германия надхвърли 1 милион, според оценките на информационната служба Mediendienst Integration.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram