Зам.-председателят на Бундестага поиска незабавното пускане на „Северен поток 2“

Волфганг Кубицки, заместник-председател на германския Бундестаг, се обяви за незабавното пускане на газопровода „Северен поток 2“.

„Федералният министър на икономиката трябва да направи всичко възможно, за да се увери, че имаме повече енергия. Сега трябва незабавно да отворим „Северен поток 2″, за да напълним газохранилищата си за зимата“, заяви Кубицки, който представлява Свободната демократическа партия на Германия (СвДП), пред медийната група RND.

Според политика руският газ не става по-добър или по-лош в зависимост от това от кой тръбопровод идва. „Газът от „Северен поток 2“ не се различава от този от „Северен поток 1″. Това е просто различна тръба“, добавя той.

„Северен поток 2“ е газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия. Той е реализиран от Nord Stream 2 AG с единствен акционер „Газпром“. Строителството на газопровода продължи три години и беше завършено през 2021 г., но в отговор на началото на специалната военна операция на Русия в Украйна западните страни наложиха редица санкции, а Германия по-специално спря сертифицирането на вече готовия за експлоатация „Северен поток 2“. ФРГ заяви, че проектът на практика е замразен.

Източник: ria.ru, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram