Детска книжка разказва за хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц гей

Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Унгарският премиер Орбан не е съгласен детските книжки с приказки да изглеждат така – като „хомосексуална пропаганда“.

Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Така изглежда светът в детската книжка „Приказна страна за всички“. За разлика от традиционните приказки, тя разказва и за малцинства, и за стигматизирани от обществото групи. С което се превръща в трън в очите за дяснонационалистическото правителство на Виктор Орбан – затова трябва да се продава със специален предупредителен надпис.

Според правителството в Будапеща, купувачите са подведени. „Книгата се продава като детско четиво, но не се споменава, че приказките включват мотиви, които се отклоняват от традиционните полови роли“, смятат управляващите. Затова лесбийската асоциация „Лабриш“, издала книгата, бе задължена да постави предупреждение върху всички копия на „Приказна страна за всички“. От „Лабриш“ определиха това отношение като „дискриминационно“ и „противоконституционно“ и заявиха, че ще оспорват решението в съда.

Детската книжка стана бестселър

„Приказна страна за всички“ бе публикувана в края на септември и реакциите не закъсняха. Заместник-председателката на радикалната дясна партия „Наша родина“ Дора Дуро разкъса екземпляр от книгата пред камерите. Началникът на кабинета на унгарския премиер Гергели Гулаш нарече книгата „хомосексуална пропаганда“ и заяви, че ще предприеме мерки срещу институциите, които я използват с учебна цел. И премиерът Виктор Орбан се включи в дебатите казвайки, че Унгария толерира хомосексуалността, но настоя: „Оставете нашите деца на мира“.

Целият политически фурор около книгата я изстреля на върха на класациите. Първият тираж от 1500 бройки бе изчерпан за две седмици, досега са продадени около 30 хиляди копия. „Мнозина купиха книгата не за децата си, а в знак на протест срещу правителството“, казва пред ДВ Доротя Редай, координаторка на проекта. „С покупката те символично застават срещу разделението, сексизма и хомофобията в тази страна.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram