Гърция иска гаранция, че ЕС няма да затвори границите си до март или ще блокира Btexit

Гърция е притеснена, че на нейна територия ще бъдат блокирани десетки хиляди мигранти

Гърция иска гаранция, че ЕС няма да затвори границите си до март, в противен случай ще блокира споразумението за Btexit, съобщи правителствен източник от Атина.

„Ние искаме единодушно решение, че до 6 март (когато е планирана срещата на върха ЕС-Турция) нито една държава няма едностранно да затвори границите си. В противен случай гръцкото правителство няма да одобри споразумение за т. нар. Btexit, потвърди източникът пред АFP.
Btexit се нарича вероятността Великобритания да напусне ЕС, ако съюзът не одобри исканите от нея реформи.
Пристигането на повече от 1 милион бежанци и мигранти в Европа през миналата година доведе до верижна реакция на затваряне на граници и ограничения между няколко държави от ЕС.
Главният вход към Европа – Гърция, е притеснена, че на нейна територия ще бъдат блокирани десетки хиляди мигранти.
Австрия вече обяви, че ще приема по максимум 80 молби за убежище на ден и ще ограничи до 3200 дневния брой на хората, преминаващи през нейна територия, за да потърсят убежище в друга страна.
„Ако Австрия затвори границите си, ще има домино ефект към нас. Германският канцлер обеща, че позицията на Германия няма да се промени до 6 март. Настояваме останалите държави-членки да направят същото“, заяви гръцкият източник./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram