В Япония повече хора са починали при самоубийство за месец, отколкото с COVID за цялата 2020 г.

Ерико Кобаяши се е опитала да се самоубие четири пъти. Първия път е когато е само на 22 години с щатна работа в издателската дейност, която не се плаща добре и не е достатъчна, за да покрие сметките за наем и хранителни стоки в Токио. „Наистина бях бедна“, каза Кобаяши, който прекара три дни в безсъзнание в болница след инцидента, съобщава abc7news.com.

Сега на 43 години Кобаяши е написала книги за борбите с психичното си здраве и има постоянна работа в неправителствена организация. Но коронавирусът връща стреса, който е изпитвала преди.

„Заплатата ми беше намалена и не виждах светлината в края на тунела“, каза тя. „Непрекъснато изпитвам безпокойство, че може да изпадна отново в бедност.“

Експертите предупредиха, че пандемията може да доведе до криза на психичното здраве. Масова безработица, социална изолация и безпокойство вземат своето влияние върху хората в световен мащаб.

В Япония правителствената статистика показва, че през октомври 2020 самоубийството е отнело повече животи, отколкото Covid-19 през цялата година. Месечният брой самоубийства в Япония се е увеличил до 2153 през октомври, според японската Национална полицейска агенция. За сравенние, общият брой на починалите с Covid-19 за годината в Япония е 2087 души, съобщи министерството на здравеопазването.

Япония е една от малкото големи икономики, които разкриват навременни данни за самоубийствата – най-новите национални данни за САЩ например са от 2018 г. Японските данни могат да дадат представа на другите страни за въздействието на пандемичните мерки върху психичното здраве и кои групи са най-уязвими.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram