В Африка създават съюз на необвързаните страни заради натиска на Запада срещу Русия

FP: Африканските страни решиха да създадат движение на необвързаните държави заради натиска на Запада върху Русия

Африканските страни решиха да създадат движение на необвързаните държави поради натиска на Запада по въпроса за санкциите срещу Русия.

В статията се отбелязва, че САЩ и Европейският съюз (ЕС) искат да изолират Москва и да привлекат колкото се може повече държави към своята коалиция, но в Африка подобна политика се сблъсква със стена от неразбиране.

Според журналиста подобна реторика от страна на Запада вече е съживила дискусиите в африканските политически кръгове за необходимостта от възстановяване на движението на необвързаните страни, съществувало по време на Студената война. Така ще се избегне въвличането в конфронтация между двата лагера, добавя Грамър.

По-рано през май посланикът на Русия в Ангола Владимир Тараров обвини западните страни, че оказват силен натиск върху африканските държави да осъдят действията на Русия в Украйна. 

Тараров подчерта, че Западът понякога прибягва до заплахи и изнудване в исканията си, което е неморално. Посланикът обърна внимание на факта, че при гласуването на антируската резолюция в Общото събрание на ООН почти всички африкански държави са гласували неутрално, т.е. въздържали са се. „Но те не посмяха да гласуват против, защото натискът беше много силен“, заключи той.

В началото на април в. „Банкок пост“ съобщи, че много африкански държави подкрепят специалната военна операция на Русия в Украйна. Авторите на статията посочват, че 16 африкански държави не са подкрепили (отказали са да гласуват или са гласували против) официалното осъждане на военните действия в Украйна от страна на ООН. Руската операция в Украйна беше одобрена от африкански държави като Мали, Уганда и Еритрея. Освен това действията на Кремъл се подкрепят в Централноафриканската република, Бенин и Южна Африка.

В публикацията се отбелязва, че причините за това са две. Първо, през последните години Русия активно предоставя военна и икономическа помощ на много африкански държави. Много страни поддържат близки отношения с Русия като наследник на Съветския съюз. Документът припомня, че Съветският съюз активно е помагал на африканските страни в борбата им срещу европейския империализъм.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram