Бундестагът прие резолюция, с която признава македонската култура, идентичност и език

Германският парламент прие снощи резолюция в подкрепа на европейския път на Република Северна Македония, в която признава македонската култура, идентичност и език, съобщават ДПА и вестник „Ханделсблат“. В документа се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на Република Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия.

Република Северна Македония е приканена да изпълни договорената промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи.

За резолюцията гласуваха трите управляващи партии – Германската социалдемократическа партия, партията „Съюз 90/Зелени” и Свободната демократическа партия. Опозиционните Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз бяха против, тъй като управляващото мнозинство отделя Република Северна Македония от оставалите страни в региона на Западните Балкани.

Резолюцията, приета от германския Бундестаг, е не само символичен израз на подкрепата, която имаме от Германия, а и изпраща силно послание за това, че пътят, по който вървим, е правилен, и за уважението към нас като нация с цялата си уникалност, нация която направи много досега за европейските ценности, се казва в съобщение на управляващата в Република Северна Македония партия СДСМ, цитирано от македонските медии.

Република Северна Македония отново получи силна подкрепа в Европейския съюз, а македонският народ – още едно потвърждение за македонския език, култура и уникалност, се посочва в съобщението.

Изразяваме голямата си благодарност към Германия, нашия най-голям европейски съюзник, за силната подкрепа за европейската ни интеграция и утвърждаването на македонския език, македонската идентичност и уникалност. Никога досега Македония не е имала толкова много съюзници, толкова много партньори, които ни помагат да постигнем стратегическите си цели, изтъква СДСМ.

Управляващата партия призова Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ да продължат диалога, да сформират собствен екип и да приемат промените в конституцията възможно най-скоро.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram