Бившият премиер на Турция Тансу Чилер се появи рамо до рамо с Ердоган

На тържествената церемония в неделя по откриването на новата метролиния Кяътхане – летище Истанбул присъстваха голям брой високопоставени лица от президентството и правителството. Най-голямо внимание сред тях привлече Тансу Чилер. Тя е първата и единствена досега туркиня министър-председател на страната (1993-1996 г), предаде БТА.

На церемонията Чилер бе на първия ред редом до президента Реджеп Тайип Ердоган. Двамата рамо до рамо прерязаха лентата. Пак Чилер бе непосредствено до Ердоган, когато президентът подкара първия влак по новата метролиния.

Присъствието на Тансу Чилер на откриването на новата метролиния, която се счита важен предизборен жест на Ердоган, подсили твърденията относно завръщане на Тансу Чилер в политиката.

Корай Айдън, заместник-председател на опозиционната Добра партия на Мерал Акшенер посочи, че “завръщането на Тансу Чилер в политиката е по искане на Ердоган“.

„Тансу Чилер е упълномощена от Ердоган да се опита да откъсне гласоветe на недоволните от Партията на справедливостта и развитието, които преминаха към Добра партия. Бившият премиер е човекът на проекта, подкрепян и финансово осигурен от правителството“, заяви той в едно телевизионно интервю.

Чилер също в телевизионно интервю отрече твърденията. Тя посочи, че не възнамерява да прави нова политическа партия. В същото време заяви силна подкрепа за президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

“Преди 20 години народът даде шанс на правителството на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган да управлява страната след нас. Те успяха да сложат край на периода на настойничеството. Сега наш дълг е да се обединим около високата платформа на демокрацията, на нея има място за всички.“ каза Чилер.

Тансу Чилер и Мерал Акшенер бяха първите видни женски политически фигури на турската политическа сцена през 90-те години.

Тансу Чилер бе министър-председател, след това вицепремиер в правителството на първия ислямистки премиер Неджметтин Ербакан, ментор на Ердоган.

През 2002 година тя обяви, че се оттегля от активната политика.

Според близки до правителството източници Тансу Чилер е съветник на Ердоган по икономическите въпроси.

Мерал Акшенер бе първата туркиня министър на вътрешните работи в кабинета на Чилер и двете работеха рамо до рамо. По това време Акшенер бе отговорен функционер в Партията на националистическото действие.

След време пътищата им се разделиха. След конфликт с Девлет Бахчели, лидер Партията на националистическото действие, който е съюзник на Ердоган, Мерал Акшенер се откъсна от ядрото и основа Добра Партия, която е в състава на опозиционния Народен алианс.

Според социологическите проучвания Добра партия на Мерал Акшенер е формацията с най-висок рейтинг след основната опозиционна Народнорепубликанска партия в състава на опозиционния Народен алианс.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram